Globalni prosvjed

Riječani digli glas za klimu: ‘Šume su uništene, životinje bez staništa, plastika nas guši’

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Ovaj skup će prenijeti neku poruku, ali smatram da oni koji trebaju nešto poduzeti, koji imaju nešto više novaca od nas – nažalost ipak neće ništa poduzeti, rekla je studentica biologije Gea



RIJEKA I Rijeka se pridružila globalnom prosvjedu za klimu – Inicijativi mladih Fridays For Future Croatia, koja želi ukazati na klimatske promjene.


Okupljanje je započelo nešto prije 18 sati na Jadranskom trgu, a onda je povorka “naoružana” transparentima raznih poruka poput “Svima nama zemlja je mama” ili “Nama klima, profit njima” krenula Korzom. Zelena priča na riječki način privukla je sramežljivu brojku mladih i starih. Rijeka je definitivno mogla bolje.


– Cilj je jasan podignuti svijest ljudi o problemu globalne klimatske krize, koja već sada predstavlja veliku opasnost, te pozvati Vladu Republike Hrvatske da “izvadi glavu iz pijeska” i počne djelovati. Šume su uništene, životinje gube svoja staništa, gušimo se u smeću. Imamo sve manje vremena, a sve to tiče se svih nas, poručili su organizatori iz Inicijative mladih, uoči prosvjeda.




Prije hoda Korzom zeleni su ukazali na važnosti očuvanja okoliša jer je to preduvjet za zdrav život, zdravu hranu i čistu vodu. Govorilo se o održivom gospodarenju otpadom i recikliranju – s posebnim naglaskom na plastiku.



Među prosvjednicima bila je i Gita Vojvodić koja je tom prilikom rekla da je došla ukazati kako na klimu možemo utjecati tako da smanjimo konzumaciju mesa ili ga u potpunosti izbacimo iz svoje prehrane.


– Tu sam danas jer mislim da je klima važna tema, i da nismo samo mi bitni već su bitne i biljke i životinje. Stoga sve to moramo čuvati. Ovaj skup će prenijeti neku poruku, ali smatram da oni koji trebaju nešto poduzeti, koji imaju nešto više novaca od nas – nažalost ipak neće ništa poduzeti, rekla nam je studentica biologije Gea.


Pokret mladih za klimu prije godinu dana pokrenula je mlada, tada 15-godišnja Greta Thunberg, koja se između ostaloga zalaže da se klima uvede kao predmet u škole. Od tada, taj pokret dostigao je globalne razmjere. Ovo okupljanje dio je globalnog štrajka koji će trajati sve do 27. rujna. U tom razdoblju trebalo bi se održati 3.167 prosvjeda u preko 100 zemalja.


Jedna od organizatorica prosvjeda, Ana Maria Štefanac danas je u razgovoru za Radio Rožu pobliže pojasnila ciljeve i motive prosvjeda. Razgovor možete poslušati ispod: