EU dani pravosuđa

RIJEČKI SUD Navijači bi radije platili kaznu, nego trpjeli zabranu odlaska na utakmice

Slavica Kleva

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Na Prekršajnom sudu u Rijeci pravosudnu dužnost obnašaju 24 suca i toliko je referada, dvije su više sudske savjetnice u Rijeci i jedna u Delnicama, dok se na Upravnom sudu sporovi rješavaju u 12 referada, devet sudačkih i tri savjetničke, a upravno sudstvo najmalobrojnija grana sudstva



Europski dan pravosuđa, 25. listopada, drugu godinu zaredom obilježava se i na hrvatskim sudovima, pa su tijekom jučerašnjeg dana provedene akcije pod zajedničkim nazivom Dani otvorenih vrata. Ne baš doslovno, ali otvorena su vrata svih pravosudnih institucija, pa ako je netko zaželio posjetiti neku od »palača pravde« mogao je to učiniti uz prethodnu najavu. Baš kao što su to učinili srednjoškolci Ekonomske škole Mijo Mirković koji su, osim Upravnog suda, posjetili i Općinski sud, točnije Kazneni odjel. I gimnazijalci Prve riječke hrvatske gimnazije posjetili su Općinski sud na kojem su pratili i tijek kaznenih rasprava.


Dani otvorenih vrata odvijali su se i na Prekršajnom sudu, a glasnogovornica i sutkinja Manon Juravić ukratko je iznijela neke osnovne podatke o radu i djelovanju prekršajnih sudova, sjedišta u Rijeci i stalnih službi s radom u Opatiji, Delnicama, Crikvenici, Senju, Krku, Malom Lošinju i Rabu.



Ako pravna ili fizička osoba želi tužiti, odnosno pokrenuti spor protiv nekog tijela vlasti, primjerice, nekog zavoda, ministarstva, ili neko tijelo lokalne uprave ili samouprave, pravnu osobu s javnim ovlastima onda će to učiniti na spomenutoj adresi i na Upravnom sudu. Ali upravni spor na red dolazi tek po okončanju upravnog postupka pred nadležnim tijelom vlasti. Ni jedno upravno područje izrazito ne odskače u strukturi predmeta Upravnog suda, ali su najzastupljeniji predmeti vezani uz mirovine i druga socijalna primanja, poreze i gradnju.





Hitni slučajevi


– Na Prekršajnom sudu u Rijeci pravosudnu dužnost obnašaju 24 suca i toliko je referada, dvije su više sudske savjetnice u Rijeci i jedna u Delnicama. Od početka ove godine pa do 30. rujna primljen je 8.391 predmet, riješena su 8.593 predmeta. Prema zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji ove godine je zaprimljeno 448 predmeta, riješena su 354 slučaja. Hitnim slučajevima smatraju se oni koji u sebi sadrže nasilje, neredi na sportskim natjecanjima, kada su u pitanju stranci, predmeti zlouporabe opojnih droga, kad su u pitanju predmeti u kojima se moraju donijeti hitne mjere opreza i predmeti u kojima je alkohol glavni »krivac« za prekršaj – kazala je sutkinja Juravić.


– Naglasila bih da su prekršaji iz domene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima u hitnoj proceduri rješavanja. Imamo odličnu interakciju s policijom, pa tako ako se osoba ne odazove prvi put na ročište, policija okrivljenika dovodi na sud i tog trenutka mu se presuda i uručuje. Osobito kada se u konkretnom slučaju odredi zatvor, s obzirom na to da su sve ostale prekršajne presude oglašene javno na glavnoj ploči – pojasnila je glasnogovornica.


– Navest ću konkretan slučaj koji se dogodio prošle godine kada je skupina navijača Armade na Vratima Jadrana sačekala i kamenjem napala navijače Torcide. Procesuirano je šestero navijača Armade od kojih će trojica biti kažnjena zatvorskom kaznom do trideset dana s obzirom na to da su već kažnjavani za istovrsno djelo. U tom konkretnom slučaju izdala sam i zabranu prisustvovanja svim utakmicama NK Rijeke, izborne reprezentacije i to u našoj zemlji i inozemstvu na godinu dana. Moram priznati da im najteže padne kazna zabrane odlaska na utakmice, radije bi platili – kazala je sutkinja Juravić.


Manon Juravić, Prekršajni sud u Rijeci


Manon Juravić, Prekršajni sud u Rijeci



Upravno sudstvo


Bilo je gužve i ispred Upravnog suda koji se nalazi u Ulici Erazma Barčića na broju 5. Zatekli smo se u zgradi Upravnog suda u trenutku kada se grupa studenata Pravnog fakulteta, krenula upoznavati s radom Upravnog suda, u okviru kolegija financijsko pravo. Glasnogovornica i viša sudska savjetnica Christina Sinčić buduće pravnike upoznala je s radom upravnih sudaca. Prije studenata Pravnog fakulteta sud su posjetili srednjoškolci Ekonomske škole, upravnog smjera i učenici Srednje talijanske škole.


Upravni sud u Rijeci otvoren je 2012. godine i pokriva četiri županije, Ličko-senjsku, Istarsku, Karlovačku i Primorsko-goransku. Sporovi se rješavaju u 12 referada, devet sudačkih i tri savjetničke, premda je upravno sudstvo najmalobrojnija grana sudstva, na četiri prvostupanjska i Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske ukupno radi 70-tak sudaca od ukupno 1.800 koliko ih ima ukupno u Hrvatskoj. Od početka ove godine zaprimljeno je 1.680 predmeta, riješena je 2.131, U odnosu na 30. rujna prošle godine, broj neriješenih predmeta je smanjen s 2.661 na 2.154 predmeta.