Zadovoljni postignućima

REZIME PGS očekuje više konstruktivnosti, manje populizma

Damir Cupać

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić ocijenio je da su u političkom smislu 2017. godinu obilježili lokalni izbori i nova centralizacija koju provodi središnja država inzistiranjem na fiskalnoj centralizaciji koja slabi fiskalni kapacitet lokalne i regionalne samouprave.


– Rezultati lokalnih i regionalnih izbora pokazali su da se PGS stabilizirao jer smo osvojili više vijećničkih mjesta nego četiri godine prije i sada ih imamo ukupno 50. Vratili smo izvršnu vlast u Općini Jelenje, uz našu podršku, 13 čelnika lokalne samouprave obnaša izvršnu vlast, imamo četiri zamjenika gradonačelnika ili načelnika, a naši članovi su predsjednici pet predstavničkih tijela. To je dokaz da smo, za razliku od nekih drugih stranaka, opstali na regionalnoj političkoj sceni, rekao je Vasilić.


Naglasio je da, što se tiče decentralizacije, i dalje od nje nema ništa.– Naprotiv. Zadnja zakonska rješenja koja se tiču lokalne i regionalne samouprave korak su unatrag. Zakonom o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave 17 posto poreza na dohodak izdvaja se za takozvano izravnavanje. To je novac koji se odlijeva iz PGŽ-a i koji se neće vratiti. Doze solidarnosti mora biti, ali ju je trebalo osigurati iz PDV-a. Hrvatsku kao još jedina razvojna mogućnost očekuje reforma javne uprave i teritorijalni preustroj. Ali kako sada stvari stoje, bojimo se da i tu priliku propustimo, ocijenio je Vasilić.

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista