Svečanost na Rektoratu

Potpisan ugovor o financiranju Riječkog športskog sveučilišnog saveza, nagrađeni najbolji sportaši

P. N.

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

 RŠSS-u se dodjeljuje novčani iznos od 100 tisuća kuna za financiranje programa RŠSS-a, studentskih organizacija Sveučilišta u Rijeci i studenata pojedinaca Sveučilišta u Rijeci



Danas je održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstva za financiranje programa sportskog saveza, studentskih sportskih udruga i drugih sportskih aktivnosti studenata Sveučilišta u Rijeci u 2019. godini u Zlatnoj sali na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci.


Sveučilište u Rijeci i Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci prepoznaju Riječki športski sveučilišni savez kao jedini studentski sportski savez koji uspostavlja i vodi sustav sportskih natjecanja u sklopu Sveučilišta u Rijeci, piše u priopćenju Sveučilišta.


Zajednički im je cilj reguliranje snažnijeg i kvalitetnijeg ulaganja u sportske aktivnosti te poticanje studenata Sveučilišta u Rijeci na aktivnije bavljenje sportom.


Rektorat Sveučilišta u Rijeci, snimio Ivica TOMIĆ


Rektorat Sveučilišta u Rijeci, snimio Ivica TOMIĆ





 


Ugovor su potpisali rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Pegi Pavletić i predsjednik Riječkog športskog sveučilišnog saveza Haris Pavletić.


100 tisuća kuna RŠSS-u


RŠSS-u se dodjeljuje novčani iznos od 100 tisuća kuna za financiranje programa RŠSS-a, studentskih organizacija Sveučilišta u Rijeci i studenata pojedinaca Sveučilišta u Rijeci.


Rektorat Sveučilišta u Rijeci, snimio Ivica TOMIĆ


Rektorat Sveučilišta u Rijeci, snimio Ivica TOMIĆ



RŠSS se obvezuje temeljem ovog ugovora raspisati ”Natječaj za financiranje studentskih programa u domeni sporta studenata Sveučilišta u Rijeci”, koji će biti raspisan 21. ožujka 2019.


Sredstva moraju biti  raspoređena u omjerima: za financiranje programa temeljem Natječaja – minimalno 60 %, a za financiranje programa Riječkog športskog sveučilišnog saveza maksimalno 40 % te utrošena do 31. prosinca 2019.



Nakon potpisivanja Ugovora, uslijedilo je svečano proglašenje najuspješnijih sportaša Hrvatskog akademskog sportskog saveza za 2017./2018. akademsku godinu u Auli Magni na Rektoratu.


Hrvatski akademski sportski savez tradicionalno dodjeljuje Godišnje nagrade najuspješnijim sportašima za proteklu akademsku godinu. 


Najbolji sportaši


Prema odluci Komisije Hrvatskog akademskog sportskoga saveza u sastavu Dubravko Ižaković, Gordan Kožulj i Aleksandar Selmanović, najboljom sportašicom proglašena je Lea Katarina Gobec, studentica Sveučilišta u Zagrebu, za osvojeno 3. mjesto i brončanu medalju u judu na Europskim sveučilišnim igrama (Coimbra 2018.) u kategoriji do 78 kg.


Najbolji sportaš je Darko Mršić, student Veleučilišta Velika Gorica, član Hrvatske sveučilišne rukometne reprezentacije i najbolji igrač na Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u rukometu (Rijeka 2018). na kojem je naša reprezentacija osvojila 2. mjesto i srebrnu medalju.


Najbolji ženski sportski kolektiv je odbojkaška reprezentacija Sveučilišta u Rijeci za osvojeno 3. mjesto i brončanu medalju na Europskim sveučilišnim igrama u Coimbri 2018. (igračice: Sara Bačvarova, Ivona Bakarčić, Sara Barać, Lea Boban, Barbara Buljat, Maja Cvijić, Barbara Fabulić, Erika Fafanđel, Bruna Francetić, Ana Mioč, Jelena Pavličić, Astrid Popić, Ivana Šćulac, Anja Žarković, izbornik: Željko Bradarić-Šlujo).


Najbolji muški sportski kolektiv je nogometna reprezentacija Sveučilišta u Splitu za osvojeno 1. mjesto i zlatnu medalju na Europskim sveučilišnim igrama u Coimbri 2018. (igrači: Ante Barać, lvan Bilonić, lvo Boban, Nikša Butara, Šimun Caktaš, Dalibor Jurić, Toni Katić, lvan Kordić, Antonio Mrković, Filip Omazić, Antonio Pavlinović, lvan Nedjeljko Peko, Anđelo Roguljić, lvan Šimunović, Petar Bašić Šiško, Antonio Štimac, Jure Trivković; kapetan: Antonio Župan; voditelji reprezentacije: Marko Erceg, prof. i Ante Rađa, prof.).


Posebno priznanje za doprinos u razvoju akademskog sporta u Republici Hrvatskoj dobio je prof. dr. sc. Pero Lučin, bivši rektor Sveučilišta u Rijeci jer je za vrijeme svog mandata kontinuirano radio na podizanju kvalitete studentskog života i provođenje sportskih aktivnosti na Sveučilištu. Aktivno se zalagao za stvaranje potpore za dualne karijere vrhunskih sportaša. Sudjelovao je u organizaciji brojnih sportskih projekata međunarodnog karaktera koji uključuju organizaciju Europskog sveučilišnog prvenstva u rukometu 2011., Svjetskog sveučilišnog prvenstva u bridžu 2014. te organizaciju Europskog sveučilišnog prvenstva u taekwondou 2015. godine. Njegov rad posebno je pridonio realizaciji Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016. Kroz svoj rad je aktivno pridonio podizanju ugleda Sveučilišta u Rijeci u sportskim okvirima na svjetskoj i europskoj razini.


Nagradu za životno djelo dobio je professor emeritus Dragan Milanović, koji je veliki dio radnog vijeka posvetio je akademskom sportu. Kao predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza od 2001. do 2004. godine sudjelovao je afirmaciji akademskog sporta na nacionalnoj i međunarodnoj razini što je rezultiralo da je danas Hrvatski akademski sportski savez jedno od krovnih športskih udruženja Republike Hrvatske dok je na međunarodnoj sceni zaslužan za primanje u članstvo Europske sveučilišne sportske asocijacije i prvi nastup hrvatskih ekipa na europskim prvenstvima što je 2004. rezultiralo prvim naslovom Europskih prvaka u povijesti Saveza.