Vrijedni nalazi

Počela arheološka istraživanja u staroj jezgri: Na Pavlinskom trgu nađena srednjevjekovna žitnica

Ljiljana Hlača

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Za sada najvredniji nalaz je žitnica iz srednjeg vijeka, koja je jako dobro očuvana, a u kojoj su se čuvale namirnice. Na Pavlinskom trgu pronađeni su i dijelovi keramičkih zdjela, sitni željezni predmeti i jedan novčić, kaže arheologinja Jelena Lapić



RIJEKA Žitnica iz srednjeg vijeka, dijelovi keramičkih zdjela, sitni željezni predmeti i jedan novčić – predmeti su koji su do sada pronađeni na lokaciji Pavlinskog trga, a koji se uređuje od početka studenoga. Naime, osim što su u tijeku radovi na uređenju ovog trga, istovremeno su u tijeku arheološka istraživanja koje izvodi privatna arheološka tvrtka Geoarheo iz Zagreba. Iskopani su još temelji starih zidova, a pronađeni su ciglom popločeni podovi nekih prostorija, također sve datira iz srednjeg vijeka.


– Za sada je uklonjen tek površinski sloj asfalta ove lokacije i već su pronađeni ostaci iz kasnog srednjeg vijeka. Dijelove iz antike očekujemo na nešto većoj dubini. Budući da još nije cijela lokacija raskopana, nemamo cjelovitu sliku onoga što smo za sada otkrili. Sada su to samo pojedinačne prostorije, otkriva nam arheologinja Jelena Lapić.


Za sada najvredniji nalaz je žitnica iz srednjeg vijeka, koja je jako dobro očuvana, a u kojoj su se čuvale namirnice. Ne zna se da li se žitnicom koristilo više kuća ili je bila dio jednog objekta. U njezinoj unutrašnjosti su pronađeni dijelovi keramike, a »zemlja« iz njezine unutrašnjosti već je poslana na daljnju analizu, koja će možda pokazati što se u njoj pohranjivalo.




Jelena Lapić nam otkriva da već sada veliki problem kod istraživanja predstavljaju podzemne vode (uslijed kiša dijelovi lokacije se za čas napune vodom), ali i veliki broj raznih instalacija. Isto tako treba uzeti u obzir da se ova lokacija već jednom obnavljala, a ne zna se kako se to tada radilo i koliko se pazilo.


– Geoarheo je još u proljeće ove godine proveo georadarsko snimanje koje je pokazalo postojanje struktura koje su arheološki zanimljive, dalje navodi Lapić. Dodaje da se do temelja kapelice sveta tri kralja iz 17. stoljeća, a koja je srušena oko 1840. godine, nije još ni došlo jer se ona nalazila negdje na istočnom dijelu Pavlinskog trga. Kapelicu je Rijeci darovao Gašpar Knezić, riječki sudac i vijećnik.



Podsjetimo, trg je u svojoj današnjoj prostornoj osnovi definiran u rušenjem tog objekta, a na njega je bio orijentiran pavlinski samostan i kuća Verneda. Iz tog razdoblja donekle je sačuvano dvorišno pročelje samostana, a sada je to pročelje Cluba Boa.


– Nema puno pisanih zapisa o toj kapelici, ali već kada se srušila u 19. stoljeću bila je dosta oštećena u potresu u 18. stoljeću. Oltar je preseljen u crkvu svetog Jeronima na Trgu Riječke rezolucije. Vidjet ćemo što će se zapravo naći kada dođemo do toga dijela, zaključila je naša sugovornica.


Rad arheologa trebao bi trajati do sredine prosinca, a sve zapravo ovisi o vremenskim prilikama i o tome što će se još naći na ovoj lokaciji. Dinamika tih radova ovist će o dinamici građevinskih radova – a trg novo ruho mora imati do travnja sljedeće godine.