Rekorder s pokrićem

PRIČA O USPJEHU KASTVA Pametni grad koji zna kako se nositi s krizom

Andrej Petrak

Kastavci imaju Advent s najljepšim pogledom, ali i lijep pogled u budućnost / Foto Marko GRACIN

Kastavci imaju Advent s najljepšim pogledom, ali i lijep pogled u budućnost / Foto Marko GRACIN

Mikro i mala poduzeća, otpornija na gospodarske i društvene promjene te izvozno orijentirana, tajna je uspjeha »grada na brege«



KASTAV – Kastav je grad s trećim najvećim porastom zaposlenosti u prošloj godini, a ujedno među deset gradova koji su se najbolje nosili s krizom pa su u 2016. godini imali čak 23,47 posto više zaposlenih nego 2011. godine. Navedene brojke proizlaze iz istraživanja Državnog zavoda za statistiku, koji je objavio veliku analizu vezanu uz podatke o zaposlenosti. Za razliku od prethodnog razdoblja, od 2011. do 2016., u kojemu su rast zaposlenosti imala samo 54 grada, u 2016. godini do većeg ili manjeg skoka došlo je u njih 104. Zaposlenost raste do deset posto u 74 grada, 22 grada bilježe rast od 10 do 20 posto, a u pet rekordera došlo je do skoka zaposlenosti od više od 20 posto, a uglavnom je riječ o srednjim i malim gradovima.


Ugodno življenje


Gradonačelnik Matej Mostarac ističe da je Grad Kastav u svoju viziju postavio grad kao mjesto ugodnog življenja, temeljen na gospodarskom i društvenom razvoju.


– Našu poduzetničku strukturu karakterizira u prvom redu veliki broj mikro i malih poduzeća koji su otporniji na gospodarske i društvene promjene, prilagodljiviji su zahtjevima tržišta te su u velikoj mjeri izvozno orijentirani. Bilježi se povećanje broja poduzetnika u sektoru IT-a i projektiranja. Ulažu se sredstva i u razvoj i inovacije što je dovelo i do iskoraka u boljim pokazateljima poslovanja i povećanju broja zaposlenih – objašnjava Matej Mostarac.




Grad Kastav već više od deset godina provodi mjeru subvencioniranja poduzetničkih kredita kojima se poduzetnicima pružaju uvjeti da po povoljnijim uvjetima dobiju sredstva za različite namjene, od nabave opreme, uređenja prostora do obrtnih sredstava. Za 2018. planirano je povećanje sredstava za 20 posto te povećanje mjera kroz Program poticanja poduzetništva, osobito za nove poduzetnike, najavljuje kastavski gradonačelnik, dodajući da je u planovima i daljnji razvoj poduzetničke zone kojemu prethodi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.



U inicijative pametnog društva spada stvaranje zona »Living innovation«, gdje građani imaju pristup svoj istoj infrastrukturi, kao u najrazvijenijim zonama grada. Tu je i inicijativa Smart Centar Kastav, gdje je u strategiji zapravo predložen alternativni pristup budućem Domu kulture Kastav, u kojem bi svaka udruga dobila svoj stol za rad. Dio predloženih inicijativa traži proračunsko financiranje, a dio vanjsko, odnosno fondovsko financiranje, što ovisi o raspisivanju odgovarajućih poziva i natječaja.



– Grad Kastav već sada se profilirao kao mjesto ugodnog življenja koje privlači mlade obitelji i poduzetnike, a i dalje aktivno radimo na dostizanju te vizije – rekao je Matej Mostarac.


Pametna strategija


Jedan od putova je i izrada strategije razvoja u Pametni grad do 2022. godine. Cilj je ove strategije upravo povećanje kvalitete i standarda života svih građana i posjetitelja, primjenom modernih tehnoloških rješenja. Za izradu strategije bila je zadužena tvrtka Sense savjetovanja, a prije osmišljavanja smjernica i mjera o svojim željama anketirano je više od 250 Kastavaca, odrađeno je više od 15 intervjua i na tom temelju određeno 14 strateških odrednica. Gradonačelnik Matej Mostarac pojasnio je da će dio strategije u implementaciju već sljedeće godine, jer u proračunu za 2018. predviđena su sredstva za razvoj e-platforme, provođenje kreativnog natječaja za razvoj gradske pametne aplikacije, kao i projektiranje pametne javne rasvjete.


– Kastav kreće smjerom kojim svi gradovi u budućnosti trebaju ići. Ponuda kvalitetnih usluga građanima u središtu je svega – rekao je gradonačelnik. Osnovni ciljevi strategije Kastav – pametni grad su povećanje transparentnosti rada Gradske uprave, ali i participacije i suradnje s građanima, kao i razvoj pametnih rješenja za povećanje kvalitete i prepoznatljivosti, kako društvene, tako i gradske infrastrukture. Predložene mjere obuhvaćaju razvoj sveobuhvatne gradske e-platforme te zatim korištenje te platforme za uspostavu sustava e-demokracije, kako bi svi Kastavci putem interneta mogli sudjelovati i dati svoj glas na forumima, javnim savjetovnajima i lokalnim referendumima. Predviđeno je uvođenje sustava e-savjetovanja, kao i valorizacija i revitalizacija obrazovne baštine Kastva, valorizacija kulturnog i turističkog potencijala. Ključne inicijative koje će omogućiti pametno upravljanje Kastvom su Digitalni Kastav i aplikacija KastAPP.