Rekordno na jesenski rok

Očajni rezultati drugog kruga državne mature u PGŽ: Najčešća ocjena – dovoljan

Ingrid Šestan Kučić

Foto Manuel Angelini/Glas Istre

Foto Manuel Angelini/Glas Istre



RIJEKA – Iznimno loši rezultati ljetnog roka državne mature doveli su do rekordne izlaznosti na jesenski rok, a kandidati su ponovo kada su u pitanju obavezni predmeti najlošiji rezultat ostvarili iz matematike.


Tako je prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje negativnu ocjenu iz ispita osnovne razine matematike dobilo 83 primorsko-goranskih maturanata od 285 pristupnika, dok je na razini Hrvatske negativnu ocjenu iz tog ispita dobilo 1.228 kandidata, odnosno njih 31 posto.


Najveći broj primorsko-goranskih pristupnika koji su pisali osnovnu razinu matematike dobilo je ocjenu dovoljan, njih 147, a među primorsko-goranskim učenicima nitko iz tog testa nije dobio ocjenu odličan, dok je najveća ocjena ostvarena na višoj razini matematike trojka i tu je ocjenu dobilo svega 6 učenika.




Negativno je ocijenjeno njih 22 koji su polagali višu razinu, a tu je razinu matematike pisalo 60 učenika. Kao i kod osnovne razine, najveći broj učenika i na višoj razini ocijenjeno je dovoljnim, njih 33.


Od 93 maturanata koji su na jesenjem roku pisali višu razinu hrvatskog jezika svega je jedan maturant dobio ocjenu odličan, dok je njih 30 negativno ocijenjeno.Najveći broj učenika, njih 36, dobilo je ocjenu dovoljan.


Osnovnu je razinu hrvatskog jezika odabralo 198 učenika, a ocjenu odličan nitko nije dobio, dok je negativno ocijenjeno 73 kandidata. I ovdje je najčešća ocjena dovoljan koju je dobilo čak 147 maturanata.


Rezultati primorsko-goranskih učenika na jesenjem roku državne mature slični su rezultatima na nacionalnoj razini, jer višu razinu hrvatskog jezika polagao je 1.581 kandidat, a ocjenu nedovoljan dobilo je 18,4 posto.


Najveći broj kandidata, njih 741, iz više razine hrvatskog dobio je dovoljan. Hrvatski na B razini nije uspjelo položiti pak 516 od 2.073 pristupnika, a i ovdje je najčešća ocjena bila dovoljan. Tu je ocjenu dobilo 1.007 pristupnika. Na obje razine hrvatskog odličan je dobilo svega 11 kandidata, dok je tu ocjenu na ispitima matematike ostvarilo njih ukupno 16.