Brojni noviteti

OD SV. BARBARE DO SV. LUCIJE Brojni posjetitelji uživali u ”Mikulni” koja je oživjela kostrenske običaje

Sanja Gašpert



KOSTRENA U sklopu manifestacije »Od sv. Barbare do sv. Lucije« koja u Kostreni traje do sredine prosinca održana je četvrta tradicijska i humanitarna manifestacija Mikulna, održana u protekla tri dana, a koju zajednički organiziraju Općina, Turistička zajednica i Komunalno društvo Kostrena, uz podršku brojnih sponzora i pokrovitelja među kojima je najveći INA.


Ovogodišnja je Mikulna donijela brojne novitete, a kroz tri dana trajanja, na Trgu ispred Sportske dvorane sve mještane i posjetitelje darivala je bogatim programom u kojem je sudjelovala čitava zajednica. Posjetitelje su posebno oduševile bijele adventske kućice u kojima je svatko mogao pronaći nešto za sebe, od domaćih autohtonih proizvoda, ručno izrađenih ukrasa za bor, mnoštva rukotvorina, a nije nedostajalo ni hrane i pića.


Bogat program pohodili su brojni posjetitelji, a dječja predstava Kazališta Smješko, »Iznenađenje Sv. Nikole«, posebno je oduševila najmlađe koji su se podružili i fotografirali sa Svetim Nikolom. Čarobna večer otvorenja Mikulne nastavila se paljenjem svečane blagdanske rasvjete i spektakularnim vatrometom, koji je obasjao noćno nebo nad Kostrenom. Potom su se mališani iz OŠ Kostrena i DV Zlatna ribica raspjevali na pozornici, a nakon njih do kasnih noćnih sati zabava se nastavila uz Duo Timeless.




U subotnjem programu predstavile su se kostrenske udruge, klubovi i umjetnici, a posjetitelji su mogli uživati i u tradicionalnim adventskim jelima primorskih krajeva. Sudionici Mikulne i ove su godine oživjeli davno zaboravljeni plemeniti običaj pomorske Kostrene – »sajanja«, koji su prikazali članovi Bratovštine Sv. Nikole. Ove godine donacije su se prikupljale za Udrugu Svjetionik iz Rijeke.


Dječji kutak ovogodišnje Mikulne naučio je najmlađe kako izraditi božićne ukrase i čestitke, ali i podsjetio i male i velike na davno zaboravljene tradicijske igre. Svi zainteresirani imali su priliku prigodno oslikati svoja lica, a da večernji sati prođu u veselom tonu pobrinula se grupa Fun.


Posljednjeg dana Mikulne 2018., uz bogatu sajamsku ponudu, posjetitelji su imali prigode zaigrati društvene igre za male i velike, a zabava je bila zagaranitrana uz Love Sing and Dance Duo. U večernjim satima u Sportskoj dvorani Kostrena nastupila su veličanstvena Četiri tenora, Vladimir Garić, Marko Pecotić, Đani Stipaničev i Filip Kozjak.


Opširnije u tiskanom izdanju