Eko akcija

Nestale u desetak minuta: Mladi čuvari okoliša na placi dijelili besplatne platnene torbe

Ljiljana Hlača

Foto Lj. Hlača

Foto Lj. Hlača



RIJEKA Mladi čuvari okoliša Društva Naša djeca Rijeka su na glavnoj placi dijelili građanima besplatne platnene torbe za kupovinu i na taj način obilježili Dan protiv uporabe plastičnih vrećica. Torbe su doslovno planule, pa se tako 150 komada podijelilo u desetak minuta. Ova akcija se provodi već četvrtu godinu, a cilj je senzibilizirati građane da promijene naviku i da više koriste platnene torbe.


– Ove godine odučili smo ovu akciju provesti upravo uoči blagdana, kada je kupovina najintenzivnija i kada se dosta toga kupuje, naglasili su predstavnici organizatora ovog projekta, Društva Naša djeca i tvrtke Ekoplus.


Podjela platnenih torbi kako bi se smanjila upotreba plastičnih vrećica jedna je od terenskih aktivnosti mladih ekologa. Pored različitih edukativnih i kreativnih radionica, redovito obilaze različite lokacije na području grada i nastoje potaknuti svoje sugrađane na pozitivan odnos prema okolišu i ukazati na važnost promjene stavova i navika prema otpadu i okolišu.




Plastična vrećica proizvodi se od polietilena, naftnog derivata kojemu treba gotovo tisuću godina da se razgradi. Kada bi samo svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, procjenjuje se da bi sljedeća bi generacija u prirodi zatekla 199.588.400.000 vrećica manje. U tu bi se priču trebali uključiti i trgovački centri koji bi po stimulativnoj cijeni trebali nuditi platnene torbe, a to sada nije tako, naglašavaju organizatori.