No room left

Mjesta ni za lijek: Svi riječki hosteli prepuni, nema slobodnih kreveta

Biljana Savić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Riječki hosteli su prepuni. Nema mjesta. Nema zimmer frei. Recepcije hostela su se pretvorile u telefonske centrale, jedni druge zovu i mole da prime turiste s kojima oni nemaju kamo, no nemaju ni ovi drugi…


»You’re too late. No room left at this property« crvenim slovima piše na booking comu u kojem god riječkom hostelu naumiš rezervirati noćenje. Valjda je ovo jedini trenutak kad vlasnik hostela poželi da mu ne dođe nijedan gost.


– Stalno odbijamo goste. Teško nam to pada. Njima još teže pada kad dođu umorni s koferima, nerijetko kasno navečer. Evo, sinoć smo morali odbiti ljude iz Indije, vidno umorni su nam kasno navečer došli na recepciju, ali nismo ih imali gdje smjestiti. Nazvao sam sve hostele u Rijeci, svi vam se mi međusobno zovemo, ali nismo ih imali gdje smjestiti, a u hotel nisu htjeli. Nije bilo mjesta ni u prenoćištu Lucija, gdje često nađemo spas u zadnji čas. Htjeli su u Rijeci ostati četiri dana, ali na kraju su morali otići. U neki drugi grad – kaže nam vlasnik Hostela Dharma Andro Stošić. To je samo jedan primjer, jer satima bi mogao nabrajati koliko je turista odbio tijekom posljednja dva tjedna i umorio se telefonirajući s namjerom da ih smjesti u drugi hotel. Rekli su mu – nema. Isto tako, i njega stalno zovu, ali sva 34 kreveta su mu puna i rezervirana do daljnjega.


Hoteli im skupi




– Barem pedeset turista sam ove sezone poslao u prenoćište Lucija, rekao nam je jučer Stošić, i dodao da su hoteli skupi za turiste koji traže hostele. U Dharmi je, primjerice, noćenje u spavaonici 17 eura, a soba za dvije osobe s kupaonicom 50 eura, što je ipak manje nego u hotelu.


U FUN hostelu jučer smo susreli talijansku obitelj koja je poljubila vrata. Nije našla mjesto. Prvotno su bili u Dharmi, Stošić je zvao sve hostele i rekao im da, nažalost, nema mjesta, ali oni su ipak otišli do obližnjeg FUN hostela.


Ivana Čohar iz FUN hostela kaže nam da je tako posljednjih tjedan dana i da im je puno svih 29 kreveta.


– Odbijamo stalno, upravo smo odbili ove Talijane, zvala sam u Omladinski hostel, ali ni kod njih nema mjesta, nema mjesta nigdje – kaže nam Čohar i dodaje da je ovako posljednjih tjedan-dva, no da sezona baš i nije tako sjajna kako pokazuju statistike.


Jadran hoteli 90 posto puni


Prepun je i Omladinski hostel koji ima 60 ležajeva, naprosto ne mogu primiti ni jednog turista, čak ni Botel Marina koji ima 107 kreveta. I direktor Hostela 1W (One word) Nicola Capobianco jučer nam je kazao da muku muči s odbijanjem gostiju.


– Puni smo do zadnjeg kreveta. Ne znam što reći gostima, jer znam da ih nemam kamo poslati kad su svi hosteli puni. Dnevno odbijem i više od deset gostiju, očito Rijeka treba još hostela – kazao nam je Capobianco, čiji hostel u Barčićevoj ima 27 kreveta.


Ali, nema ni u Luciji mjesta, barem ne svaki dan. Ovo prenoćište u vlasništvu riječkih Jadran hotela ima 140 kreveta.


– Nismo potpuno puni ovog trenutka, ali prošlog tjedna smo bili, danas su nam prazne 2 sobe, koje će se vjerojatno do kraja dana napuniti – kazao nam je jučer recepcionar u Luciji, a iz Uprave Jadran hotela doznajemo da su i svi hoteli u njihovu vlasništvu lijepo popunjeni, trenutno oko 90 posto.