22. izdanje

Konvencija fantastike Rikon u znaku cyberpunka ovog vikenda u Kampusu na Trsatu

Portal Novilist.hr

S jednog od ranijih izdanja Rikona / Foto Marin Rukavina

S jednog od ranijih izdanja Rikona / Foto Marin Rukavina



RIJEKA Od 4. do 6. listopada 2019. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se konvencija fantastike “Rikon” u organizaciji Udruge “3. zmaj”. Suorganizator konvencije je Sveučilište u Rijeci.


Rikon, koji se u Rijeci održava još od 1997. godine, u sklopu svog 22. izdanja ponudit će 3 dana bogatog sadržaja svim ljubiteljima fantastike, fantasyja, horora i najnovijih dostignuća u znanosti.


Posjetiteljima se nude razna predavanja, tribine, predstavljanja književnih izdanja i igara, kreativne radionice, kvizovi, izložbe te cosplay natjecanje (najbolja maska).




Organizatorski tim posebno je ponosan na činjenicu da je upravo Rikon osvojio titulu europske konvencije znanstvene fantastike Eurocon 2020 koji će se održati kao nadogradnja na Rikon 2020. te ugostiti brojne međunarodne goste i program.


Program ovogodišnjeg Rikona počinje u petak, 4. listopada u 18 sati i traje do ponoći, a u subotu, 6. listopada program se nastavlja od 15 sati do ponoći. U nedjelju, 6. listopada, od 11 do 15 sati program je posebno posvećen najmlađima – kroz edukativne i zabavne igre i radionice.


Počasni gost Rikona 2019. je britanski pisac Gareth L. Powell. Na Rikonu će predstaviti svoj rad te održati i književnu radionicu na kojoj će svi zainteresirani moći dobiti odgovore na pitanja vezana za pisanje i objavljivanje znanstvene fantastike.


Powell je autor sedam romana, jedne novele i brojnih kratkih priča, a Britansko društvo za znanstvenu fantastiku dodijelilo mu je nagradu za najbolji roman 2013. godine i 2019. godine.


Tema ovogodišnjeg Rikona je “cyberpunk”. U današnjem društvu čini se da fraza koja najbolje opisuje ovaj žanr, “low life high tech”, poprima sve više i više značaja. Napretci u tehnologiji sve su izražajniji, umjetne inteligencije sve pametnije i pametnije, a društvo ili stoji i promatra ili pak korača unatrag.


Mišljenja na ovu goruću temu ponudit će, između ostalih, Toni Crispiatico kroz predavanje “Cyberpunk – modeliranje tijela i uma”, Sandro Fanelli predavanjem “Moralna kriza budućnosti” te David Rajlić predavanjem “Cyberpunk i moderna medicina”. Uvid u korijene cyberpunka prikazat će Marko Fančović predavanjem “Jean Giraud Moebius – vizualni otac cyberpunka”.


Udruga “3. zmaj” i ove godine na Rikonu dodjeljuje nagradu “Artefakt” za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije.


U procesu žiriranja ostvarena je suradnja s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka tako da nagrade u određenim kategorijama dodjeljuju upravo pripadnici ciljane publike za ta djela. Svečana dodjela će se održati u subotu, 5. listopada u 20.30 sati.


Jedan od glavnih ciljeva konvencije je posjetiteljima dati priliku da nauče nešto novo, odnosno steknu ili izvježbaju neku vještinu. Osim 22 predavanja, sudionici mogu sudjelovati na osam kreativnih radionica, a u nedjelju za djecu i mlade pripremili smo dvije edukativne igre igranja uloga te pet radionica.


Važno je također i zabaviti se pa iz programa izdvajamo i brojne kvizove znanja i igre te cjelodnevniu igraonicu društvenih igara. Također, svi mogu uživati u izložbama umjetnika koje će krasiti prostor konvencije, kao i razni izložbeno-prodajni štandovi.


Detaljne informacije i potpuni program konvencije dostupni su na web stranici: www.rikonrijeka.com.


Vikend ulaznica (petak, subota i nedjelja) iznosi 80 kuna, za kostimirane posjetitelje 50 kuna, a ulaz za djecu i roditelje na nedjeljni dječji program je besplatan. Za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan sve dane.


Rikon 2019. održava se uz potporu Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Rikon se u Rijeci održava od 1997. godine, a samo je dio aktivnosti kojim Udruga “3. zmaj” promovira fantastiku u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti na području Rijeke i Hrvatske.


Konvencija svake godine ugošćuje brojne posjetitelje svih uzrasta iz cijele Hrvatske te Slovenije i Srbije. Broj posjetitelja ovog događanja svake godine raste, a u protekle dvije godine taj broj je prešao 900.