KRIZNI EKO STOŽER MARIŠĆINA: Ministre, poštujte zakon i odmah zatvorite županijski centar za gospodarenje otpadom

P. N.

foto: Krizni eko stožer Marišćina

foto: Krizni eko stožer Marišćina

ŽCGO Marišćina je očito nefunkcionalno postrojenje, obično neuređeno smetlište, koje proizvodi isključivo probleme, gdje se otpad melje na najprimitivniji način. To je postrojenje koje proizvodi samo i isključivo goleme troškove.



Udruga Krizni eko stožer Marišćina poslala je javni poziv Ministru zaštite okoliša i prirode da “konačno provede svoje obećanje i zatvori ŽCGO Marišćina”. Županijski centar za gospodarenje otpadom, navode iz kriznog eko stožera Marišćina, “tehnološki je zastario, ekonomski neisplativ i ekološki neprihvatljiv projekt, koji posluje bez okolišne dozvole, dakle protivno zakonskoj regulativi”.


– ŽCGO Marišćina zato treba odmah zatvoriti! Pozivamo gospodina ministra da pokaže da poštuje zakone Republike Hrvatske,, naavodi se u javnom pozivu za zatvaranje ŽCGO Marišćina, koji je potkrijepljen fotografijom snimljenom u spomenutom županijskom centru za gospodarenje otpadom.


Javni poziv Kriznog eko stožer Marišćina prenosimo u cijelosti.


“Centar za gospodarenjem otpadom Marišćina i dalje proizvodi probleme! Tražimo od Ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da održi obećanje i zatvori ŽCGO Marišćina! Još u ožujku 2019. godine Ministar zaštite okoliša i energetike je potvrdio da će, ukoliko se problem smrada i onečišćenja ne riješi do kraja svibnja 2019. godine, zatvoriti Županijski centar za gospodarenjem otpadom Marišćina.Iako se samo prividno po parametrima mjerenja na mjernoj stanici Pogled čini da su sve granične vrijednosti ispod razine koja se tolerira, to nije tako. Danima se na području Marčelja i okolnim naseljima širi nesnosan smrad, što je javno potvrdio i novi direktor TD Ekoplus d.o.o. Miodrag Šarac.

U više navrata od strane direktora TD Ekoplus d.o.o. zaprimljene su isprike mještanima, zbog kako je i sam potvrdio, nesnosnog smrada. Nažalost, isprike mještanima nisu dovoljne! Sedam godina traje agonija mještana, gušimo se u smradu!


ŽCGO Marišćina je očito nefunkcionalno postrojenje, obično neuređeno smetlište, koje proizvodi isključivo probleme, gdje se otpad melje na najprimitivniji način. To je postrojenje koje proizvodi samo i isključivo goleme troškove.


Problemi će postojati sve dok se biootpad ne počne odvajati, što je definirano i Uredbom o gospodarenju otpadom. Do tada treba zabraniti dovoz biootpada na ŽCGO Marišćina, kako bi mještani napokon mogli disati, a ne se hermetički zatvarati u svoje domove. Jedinice lokalne samouprave treba prisiliti na odvajanje biootpada. Biootpad je uzrok smrada!


Ovi problemi i smrad koji ne prestaju, još jedna su potvrda da je postupak donošenja okolišne dozvole proveden vrlo aljkavo, brzopleto i nezakonito!


Tražimo da konačno prevlada razum, da se poštuje struka, da se mještani riješe ove agonije na koju su prisiljeni protiv svoje volje, protivno svim zakonima, protivno Ustavu RH.


Tko može izdati novu okolišnu dozvolu u ovim uvjetima? Nije li najbolja procjena utjecaja na okoliš upravo ova tragedija koja već godinama muči mještane? Svakome sa iole malo razuma jasan je i odgovor na ovo pitanje!



Zato od Ministra zaštite okoliša i energetike zahtijevamo da održi svoju riječ (jer ljudi se drže za riječ, zar ne?) i ZATVORI ovo „moderno čudo od tehnologije“!


Gospodine Ministre, još u ožujku ste od nas tražili još mjesec dana strpljenja, pa onda još dva mjeseca. Prošlo je, evo pet mjeseci! Potrošili ste sve svoje prilike i šanse, a morate priznati da ih bilo i previše! Vrijeme je da pokažete da ste u stanju provesti vlastita obećanja!


Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina je, kako već sedam godina tvrdimo, tehnološki zastario, ekonomski neisplativ i ekološki neprihvatljiv projekt, koji posluje bez okolišne dozvole, dakle protivno zakonskoj regulativi.


ŽCGO Marišćina zato treba odmah zatvoriti! Gospodine Ministre, vrijeme je da pokažete da poštujete zakone Republike Hrvatske! “


Ovaj javni poziv potpisao je Upravni odbor Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina.