Raspodjela 'kolača'

Jelenje će udrugama raspodijeliti 623 tisuće kuna

Sanja Gašpert

KUD Zvir jedan od zaštitnih znakova Općine Jelenje / Snimio Sergej DRECHSLER

KUD Zvir jedan od zaštitnih znakova Općine Jelenje / Snimio Sergej DRECHSLER

Od sportskih udruga najviše će dobiti NK Rječina – 205.000 kuna, a iz područja kulture KUD Zvir – 35.000. Općina nastavlja i s financiranjem braniteljskih udruga te programa socijale i zdravstva



JELENJE Općina Jelenje ove će godine udrugama sa svoga područja, njih 25, dodijeliti ukupno 623 tisuće kuna, financijskih sredstava osiguranih u proračunu za 2019. godinu. Sredstva su raspoređena nakon provedenog javnog natječaja i prikupljene dokumentacije od strane udruga u sportu, kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi.


– Sredstva koja imamo u proračunu za ovu godinu rasporedili smo uvelike poštujući mišljenja naših odbora koji su izradili prijedlog raspodjele sredstava za civilni sektor. Nastavili smo s dobrom praksom te smo udrugama pripremili veoma korektne ugovore, kako bi osobe koje ih zastupaju mogli kvalitetno planirati i točno znati s kojim iznosom raspolažu, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako zastupnici udruga mogu doći u uredovno radno vrijeme Općine potpisati papirologiju, kako bi se sredstva mogla početi isplaćivati. Ukupan iznos tako se u mjesečnim obrocima isplaćuje na žiro-račun udruga.


Robert Marčelja, snimio Marko GRACIN


Robert Marčelja, snimio Marko GRACIN



Svakome ponešto




Najviše sredstava, ukupno pola milijuna kuna, osigurano je za sport i mlade. Nogometni klub Rječina dobit će najviše, 205 tisuća kuna, slijedi OK Rječina (66 tisuća kuna), Boćarski klub Podhum (55.000 kuna), BK Rječina i Klub dizača utega Rječina 75 (po 25 tisuća kuna svaki), Planinarsko društvo Obruč (17.000 kuna), Šahovski klub Rječina, Konjički klub Vodičajna i Tekwando klub Rječina (po 15 tisuća kuna svaki), BK Zoretići i Sportsko-ribolovni klub Rječina (po 12 tisuća kuna svaki), Stolnoteniski klub Rječina i Kuglački klub Ričina (po osam tisuća kuna svaki), Ženski boćarski klub Dražice i Ženski kuglački klub Rječina (po šest tisuća kuna svaki) te Pikado klub Formula 1 i Košarkaški klub Jelenje-Dražice (po pet tisuća kuna svaki).


Igralište u Dražicama na kojem igra NK Rječina, snimio Marko GRACIN


Igralište u Dražicama na kojem igra NK Rječina, snimio Marko GRACIN



Za njegovanje tradicije i kulturne baštine će se iz proračuna Općine Jelenje za 2019. godinu sufinancirati programi iz područja kulture, obrazovanja, informiranja, znanosti i tehničke kulture, u ukupnom iznosu od 65 tisuća kuna. Najviše sredstava namijenjeno je KUD-u Zvir Jelenje (35 tisuća kuna), Ogranak matice hrvatske u Jelenju dobit će 17 tisuća kuna, a Udruga Margareta CRO Art trinaest tisuća kuna.


Besplatan najam


Općina Jelenje nastavlja i s financiranjem i potporom braniteljskih udruga, kao i udruga s područja zdravstva. Sufinancirat će se programi udruga područja djelovanja socijalne skrbi i zdravstva u ukupnom iznosu od 58 tisuća kuna. Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata PGŽ-a dobit će deset tisuća kuna, a isti iznos namijenjen je i Udruzi osoba s mišićnom distrofijom PGŽ-a. Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata RH dobit će 17.000, Udruga umirovljenika Jelenje 18.000, a Udruga antifašističkih boraca i antifašista Općine Jelenje tri tisuće kuna.


– Ako se ukaže potreba, kao i prethodnih godina, da pojedini program nije prijavljen na javne potrebe, a značajan je za Općinu Jelenje, navedeni program sufinancirat će se sukladno financijskim mogućnostima, ističe načelnik Marčelja, dodajući kako se najam i korištenje općinskih prostora za udruge ne naplaćuje.