Kapitalni kulturni projekt

Izabran izvođač radova na T objektu ex Benčića: Gradsku knjižnicu gradit će – Slovenci

Damir Cupać

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Slovenska tvrka VG5 d.o.o. iz Ljubljane izabrana je kao najbolji ponuditelj za izgradnju nove zgrade Gradske knjižnice koja će biti smještena u rekonstruiranom T-objektu nekadašnjeg Benčića. Ponuda slovenske tvrtke iznosi 54.789.913 kuna bez PDV-a, odnosno ukupna cijena ponude je oko 68 milijuna kuna.


Rekonstrukcija šećerane


– Ako ne bude žalbi, očekuje se da bi ugovor mogao biti sklopljen sredinom svibnja 2019. godine odnosno nakon isteka žalbenog i roka mirovanja. Odabirom izvođača radova za T–objekt, zgrada nove gradske knjižnice, cijeli kompleks Benčić postaje veliko gradilište, budući da su u tijeku radovi rekonstrukcije Ciglenog objekta u kojem će biti Dječja kuća i radovi u Upravnoj zgradi koja će biti Muzej grada Rijeke, a uskoro se u posao uvodi i izvođač radova odabran za uređenje javnih površina kompleksa Benčić. Procijenjena vrijednost nabave radova na rekonstrukciji T–objekta iznosila je 56.163.080, navode u Gradu Rijeci. Slovenska tvrtka ne bi trebala imati previše problema kada je riječ o uvođenju u posao budući da je dobila posao na rekonstrukciji Palače šećerane.


Prvi natječaj za ovaj kapitalan kulturni projekt bio je poništen zbog toga što su sve ponude premašivale procijenjenu vrijednost gradnje, a na drugi natječaj javile su se još dvije tvrtke, splitski Lavčević i zagrebački ING-GRAD čije su ponude bile iznad procijenjene vrijednosti.Zgrada u kojoj će biti smještena nova knjižnica sastoji se od suterena, prizemlja i tri etaže ukupne bruto površine 5.825 metara kvadratnih. Rekonstrukcija je dio projekta Revitalizacija kompleksa »Benčić« za koji je odobreno 68,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Glavni projektant i Dječje kuće i Gradske knjižnice je arhitekt Saša Randić. Radovi bi trebali biti gotovo 2021. godine, a svečanim otvorenjem novog hrama riječke knjige službeno bi se završila godina Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.

Glavni ulaz s juga


Projektom je predviđeno da glavni ulaz u zgradu knjižnice bude s južne strane i vodit će u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima nuditi osnovne informacije o knjižnici i kulturnom kvartu u kojem se knjižnica nalazi. U predvorju će biti info pult na koji se nastavlja odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audiovizualnom i knjižničnom opremom. Na prvom katu će biti smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, odjel stručne literature će biti na 2. katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama. Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja i sastanke, a korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta. U zgradi će biti smješteni i prostori za osoblje, pomoćni prostori, ali i tehničke prostorije. Osoblje će imati osiguran zaseban ulaz s istočne strane objekta i izdvojeno dizalo kojim je moguć direktan prijem građe u distribucijski centar i službu nabave i obrade knjižne građe. Prostor će biti prilagođen kretanju osoba s invaliditetom.