Brojni zahvati

ENERGETSKA OBNOVA Obnavlja se fasada i krovište ambulante u Dražicama

Sanja Gašpert

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



JELENJE – Odmah nakon što je u cijelosti obnovljena unutrašnjost ambulante u Dražicama, Općina Jelenje krenula je s projektom energetske obnove, odnosno uređenja krovišta i fasade koji se dijelom obnavlja sredstvima Europske unije. Naime, Općina Jelenje je na poziv »Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora« prijavila projekt Energetska obnova zgrade Zdravstvene stanice Dražice.


Obnovljivi izvori


Kako je istaknuto, cilj projekta je riješiti problem neučinkovitog gospodarenja energijom zgrade Zdravstvene stanice Dražice, što rezultira velikim gubitkom topline i visokom potrošnjom energije tijekom cijele godine te otežava obavljanje zdravstvene djelatnosti. Trenutni energetski razred zgrade je E, a nakon provedbe mjera energetske učinkovitosti, projektirani energetski razred zgrade će biti C.– Ugradnjom slojeva toplinske izolacije i prelaskom na učinkovitiji izvor grijanja, postići će se učinkovitije gospodarenje energijom, odnosno ušteda u potrebnoj godišnjoj energiji za grijanje od 57,08 posto i godišnjoj potrošnji primarne energije od 76,27 posto. Projekt obuhvaća povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu postojećeg kotla na lož ulje kotlom na biomasu (pelete), s ciljem smanjenja troškova grijanja i u svrhu promicanja obnovljivh izvora energije, ističu u Općini Jelenje.Ukupna vrijednost projekta je 891.408 kuna, a od toga je 276.423,44 kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava koji je Općina Jelenje potpisala krajem prošle godine s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao posredničkim tijelima tijekom provedbe projekta. Preostali udio u projektu, u iznosu od 614.984,56 kuna, sufinancirat će se iz proračuna Općine Jelenje.

Brojni zahvati


Podsjetimo, unutrašnje uređenje zdravstvene stanice u Dražicama započelo je krajem prošle godine, a radovi su završeni početkom travnja. U zgradi izgrađenoj 1979. godine izvedeni su brojni komunalni zahvati, unutrašnje uređenje u vidu novih podova, zidova, stolica, stolarije, prozora, vrata, sanitarnog čvora i elektroinstalacija, kao i svega onoga što je jelenjskim mještanima potrebno da konačno imaju primjerene uvjete u zgradi staroj 40 godina. Također, dio dotrajalog namještaja zamijenjen je novim. Vrijednost cijelog projekta, točnije unutrašnjeg i vanjskog uređenja zgrade je oko 1,4 milijuna kuna, od čega je Primorsko-goranska županija izdvojila 400 tisuća, više od 276 tisuća osigurano je iz fondova Europske unije, a 85 tisuća kuna dalo je Ministarstvo branitelja, namjenski za uređenje sanitarnog čvora koji će biti prilagođen i invalidima. Ostatak sredstava osigurala je Općina Jelenje.