Gljivijada

Bogatstvo u klanjskim šumama: Skuhano 17 kotlića, a ni u jednom ni komadića mesa

Biljana Savić

Općina je dala sve od sebe - svakoj ekipi po dva kilograma vrganja, drva za potpalu, vino za podlijevanje i kapulu. Sve ostalo bilo je na natjecateljima koji su sami donijeli dodatne začine i povrće



KLANA – Čak 17 kotlića, a ni u jednom ni komadić mesa. To se zove fešta od gljiva, Gljivijada, manifestacija Općine Klana koju bi grijeh bio ne obilježavati s obzirom na količinu gljiva u klanjskim šumama. Subotnji, treći po redu kotlić od gljiva u sklopu Gljivijade protekao je u druženju svih sudionika koji su i zaboravili da se zapravo natječu za najslasniji kotlić.


Općina je dala sve od sebe – svakoj ekipi po 2 kilograma vrganja, drva za potpalu, vino za podlijevanje i kapulu. Sve ostalo bilo je na natjecateljima koji su sami donijeli dodatne začine i povrće za koje su smatrali da će se najbolje sljubiti s vrganjima.


Jedna je ekipa donijela čak i lignje. Veselu ekipu u trenirkama »Dinama« nazvali smo »Klanjci, ali Dinamovci«, a činili su je Denis, Nenad, Dijana i Diana.




– Ovo je stari recept, po antičkoj noti, osim liganja, s vrganjima miješamo i suhe smokve i grožđice, a napravit ćemo i prilog, rimske njoke, kazao nam je Denis, inače kuhar u »Verandi« u Voloskom.


Već drugi put u kotliću od gljiva došli su se okušati Fabijan i Robert iz Bistrca iz Slovenije. Za razliku od mnogih, oni su izostavili špek i krumpir, a vrganjima dodali puno začina poput češnjaka, peršina, bazilike i mažurana.


Eto, neki su dodavali pelate, neki krumpir, neki pancetu, svatko je radio kako je najbolje znao i umio. A, tko je najbolje znao, odlučio je žiri koji je ocjenjivao 16 kotlića, jer sedamnaesti je bio izvan konkurencije s obzirom na to da su ga pripravljali djelatnici Općine Klana zajedno s načelnicom Željkom Šarčević Grgić.Žiri, u sastavu dugogodišnje članice Udruge gljivara »Ožujka« Olge Štrbac Grubišić, frontmana »Whiteheadsa« Damira Komnenovića, Nade Divjak i novinara našega lista, imao je na stolu 16 porcija s rednim brojevima, a ocjenjivali smo okus, miris, izgled i konačne ocjene do pobjede su dovele ekipu Miloša Bilena, Željka Šarčevića i Tomislava Puklina na prvo mjesto. Oni su vrganje radili s pancetom, koristili su mast umjesto ulja, stavili su i mrkvu i češnjak, a začinili su sve origanom, mentom, lovorovim listom.

Drugo mjesto osvojio je kotlić Nenada Bedenikovića, a treće kotlić Muje Bilića.


Nakon odlične zabave i i fine papice program Gljivijade nastavio se u kinosali izložbom »40 godina Mješovitog lovačkog pjevačkog zbora Matko Laginja Klana« i 8. susretom liburnijskih pjevačkih zborova. Izložbe gljiva i »40 godina Pjevačkog zbora Matko Laginja« bit će otvorene još i danas (ponedjeljak) od 10 do 18 sati.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj