Ilegalno sklonište

Azil životinja na Marinićima prazan: Nečipirane odvedene u Lič, ostale vraćene vlasnicima

Ljiljana Hlača

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



VIŠKOVO Ilegalno sklonište Udruge Capica  na Marinićima blizu Plodina je zapravo prazno. Od navodno nekih 40-ak pasa o kojima je brinula ta organizacija, vidjeli smo samo dvije životinje – jedan pas je bio u kućici, a jedan u slobodnoj šetnji.


Naime, o sudbini životinja Udruge Capica počelo se govoriti otkako je početkom jeseni preminula predsjednica Udruge Bonnie Herceg. No, čini se da životinje nije preuzela neka  druga organizacija koja skrbi o napuštenim životinjama, već je problem riješila Općina Viškovo.


– Naime, u kolovozu, rujnu, a osobito u listopadu,  a na dojavu građana koji su imali problema sa psima lutalicama, provedene su akcije na tom području Marinića, osobito oko azila. Ulovljeno je 40-ak pasa. Jedan dio životinja koji nije bio čipiran odveden je u sklonište u Lič, a oni koji su bili čipirani vraćeni su vlasnicima, rekao nam je Sanjin Vranković, voditelj Odsjeka za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju. U Općini Viškovo nisu znali reći jesu li sve životinje  koje su uhvaćene zapravo bile od spomenute Udruge. 




– Želimo naglasiti da Općina Viškovo može postupati samo u slučajevima pasa i mačaka lutalica odnosno životinja koje nisu čipirane što redovno i obavljamo. U slučajevima kad su životinje čipirane, one se vraćaju vlasnicima te ih oni moraju preuzeti, rekao je dalje Vranković. Godišnje na zbrinjavanje nečipiranih životinja, sterilizaciju mačaka i slično ova Općina izdvaja oko 200.000 kuna.