Radionice

Tjedan plave ribe u Crikvenici: Budući kuhari i vjerni gosti pripremali riblje specijalitete

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car



CRIKVENICA – U sklopu Tjedna plave ribe, Turistička zajednica Grada Crikvenice organizirala je dvije kulinarske radionice, naravno na temu plave ribe. U ponedjeljak su crikvenički ugostitelji imali priliku naučiti kako pripremiti specijalitete od ove zdrave namirnice, a jučer su na redu bili dugogodišnji crikvenički gosti koji su se u konobi Trabakul okušali u pripremi rupica i fileta od plavica.


Kuhari iz hostela Karlovac, Thalassotherapije, Ferala i učenici SŠ dr. Antuna Barca koji se školuju za kuhare, u prostorima srednje škole su pod vodstvom Dragana Viskovića, šefa kuhinje restorana Domino, uz standardna jela od plave ribe naučili pripremiti i nesvakidašnje specijalitete poput dimljene skuše, špageta s inćunima, tune u sezamu, tartara od tune te tune koja je deset dana ležala u šećeru i soli.


U konobi Trabakul svoje su kulinarske vještine dan kasnije imali priliku pokazati dugogodišnji gosti, od kojih neki Crikvenicu posjećuju desetljećima. Najvjernija Crikvenici je obitelj Niewrzol iz Njemačke. Elke i Günther posjećuju Jadranovo već 52 godine. U početku su dolazili sa svojim roditeljima, a sada sa svojom djecom i unucima. Ono zbog čega se svake godine u lipnju vraćaju su ljubaznost iznajmljivača kod kojih se osjećaju kao kod kuće.




S obzirom na to da je ovim gostima Crikvenica drugi dom, bilo je vrijeme da nauče pripremiti domaće specijalitete od ribe. Sve im je demonstrirao šef kuhinje Marko Ćiković. Poznate crikveničke rupice bile su prve na redu, no neki su htjeli samo uživati u gotovom obroku, a tek manjina se okušala u kulinarskom umijeću. Najhrabrija bila je Edith Wieser iz Njemačke koja u Selce dolazi već 37 godina. Pripremila je nekoliko rupica, kao i filet od plavice. Nakon radionice gosti su ostali u restoranu na ručku.


Zanimljivo je da su se u pripremi ovih istih specijaliteta prošlog vikenda okušali i slovenski novinari te domaći i strani influenceri. Gosti iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke obišli su zanimljive atrakcije na području grada, tijekom vožnje brodom uživali su u pogledu na obalu s mora, a kušali su te sami probali pripremiti ukusne obroke od ribe.