Klenovarska ribarska luka

Počela izgradnja lukobrana i dogradnja obale u luci Klenovica

Anto Ravlić



KLENOVICA Počela je izgradnja zapadnog lukobrana i dogradnja operativne obale u luci Klenovica vrijedna 16 milijuna kuna. Službeno, radi se o drugoj fazi izgradnje klenovarske ribarske luke. U prvoj fazi 2012. godine izgrađen je južni lukobran te dograđena obala, što je stajalo devet milijuna kuna. Dakle, ukupno će se u klenovarsku luku uložiti 25 milijuna kuna. Postoji i treća faza, koja podrazumIjeva gradnju gatova s pedesetak vezova.


Od 16 milijuna kuna, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo je 14 milijuna kuna, a Primorsko-goranska županija dva milijuna kuna. U prvoj fazi Ministarstvo je osiguralo oko sedam i pol milijuna kuna, a Primorsko-goranska županija i Grad Novi Vinodolski po 830 tisuća kuna.


Zapadni lukobran protezat će se u dužini od 56 metara. Produžit će se i operativna obala. Od postojeće operativne obale do korijena novog lukobrana dogradit će se 58 metara obale u širini od 17 metara. Radove izvodi zajednica izvoditelja GP Krk i Sun Adria, firme koje su u Klenovici gradile i prije pet godina. Radovi će trajati osam mjeseci, što znači da će početkom lipnja 400 stalnih stanovnika Klenovice i četiri tisuće turista moći prošetati novim lukobranom.




Ugovor o izgradnji svečano je potpisan u staroj klenovarskoj školi.


Ministar Butković je podsjetio da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ove godine iz nacionalnih sredstava u lučku infrastrukturu i luke uložilo 53 milijuna kuna, od čega 20 milijuna kuna u Primorsko-goranskoj županiji.


– U 2018. godini će na raspolaganju biti 60 milijuna kuna, a posebno nas veseli što će se prvi put ovakvi projekti sufinancirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupno nam je na raspolaganju 80 milijuna eura i u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i drugim županijama pripremamo projekte koje ćemo prvi put sufinacirati iz europskih sredstava. Takva mogućnost nam olakšava i omogućava snažnije investicije na moru, otocima i priobalju, što je poticaj hrvatskom gospodarstvu, ribarstvu i turizmu, rekao je Butković.


Kad je riječ o najavljenim europskim sredstvima, od 20 projekata u cijeloj Hrvatskoj, četiri su projekta u Primorsko-goranskoj županiji: Crikvenica, Baška, Unije i Cres, ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna. Europska sredstva pokrit će 85 posto investicije, a i država će dodati koji milijun kako bi se izašlo u susret gradovima i općinama.


– Radi se o velikim projektima koji su u najspremnijoj fazi i nakon objavljivanja javnog poziva će se kandidirati i imati velike šanse da budu odabrani, najavio je Butković.