Školska šahovska grupa

OŠ ZVONKA CARA: Mladi crikvenički šahisti osvojili već 21 medalju

Nataša Car

Foto: N. CAR

Foto: N. CAR

Školska pedagoginja Julijana Plenča kaže da bi zbog velikog interesa i dobrog napretka grupe u godinu i pol dana djelovanja, šah trebao biti izborni predmet



CRIKVENICA – Školska šahovska grupa OŠ Zvonka Cara osnovana je prije godinu i pol, a otada su se učenici okitili s 21 medaljom na županijskoj i državnoj razini. Mlade šahovske nade vodi pedagoginja Julijana Plenča koja ulaže mnogo truda i vremena kako bi učenici što bolje usavršili svoje vještine.


Prednosti igranja šaha su mnogostruke. Poznata je izjava Marcela Duchampa da nisu svi umjetnici šahisti, ali su svi šahisti umjetnici. Bezbrojne mogućnosti u ovoj igri potiču kreativnost, ali i poboljšavaju memoriju i koncentraciju te imaju mnoge druge benefite. Zbog ovoga je šah u mnogim zemljama uveden kao izborni predmet u školama, a ponegdje je i obavezan. Iako to ovdje nije slučaj, crikvenička Osnovna škola Zvonka Cara može se pohvaliti šahovskom grupom od 30 učenika, i to vrlo uspješnom.


– Mislila sam da će uspjesi ići polakše, no iznenadila sam se – rekla je voditeljica šahovske skupine Julijana Plenča koja radi kao pedagoginja u školi. A kako je pedagoginja postala trenerica talentiranih mladih šahista?





Kako bi treninzi bili što kvalitetniji, Plenča dobro pripremi materijal – prvo uče pokrete, strategije i rješavaju upitnike, a potom treniraju i kroz igru jedni s drugima te na kompjutoru



Velik interes


– Ljubav prema šahu oduvijek je bila prisutna u mom domu – priča Plenča koja ima dva sina intermastera, a jedan je viceprvak Europe u standardnom i ubrzanom šahu. Majka troje djece sama se nikada nije intenzivno bavila šahom, no sad kad su joj djeca odrasla, odlučila je osnovati šahovsku skupinu u školi.


Vođenje skupine strašan je vremenski angažman. Treninge u matičnoj i područnoj školi ima svaki dan, od ponedjeljka do petka, a vikendom su na rasporedu turniri.– Četrdesetak vikenda ove je školske godine otišlo na turnire – ističe voditeljica skupine. Iako je interes za šah među školarcima velik, djeca imaju i druge treninge pa neka ne dolaze redovito. Ipak, oni najustrajniji pokazuju odličan napredak i postižu zavidne rezultate na natjecanjima. Kako bi treninzi bili što kvalitetniji, Plenča dobro pripremi materijal. Prvo uče pokrete, strategije i rješavaju upitnike, a potom treniraju i kroz igru jedni s drugima i na kompjutoru.– U šahu je najbolji individualni rad – ističe Plenča, no djeci je najzanimljivije vježbati kroz samu igru. Često u sklopu treninga naprave i ekipno natjecanje u više disciplina na kojem vlada pravo natjecateljsko ozračje.


Crikvenički šahisti nedavno su se iz riječkog Šahovskog doma vratili s više medalja. Ivano Sundać pobjednik je županijskog finala Sportske igre mladih do 11 godina te je time stekao pravo na sudjelovanje na državnoj završnici u Splitu. Tara Škiljan osvojila je titulu prvakinje Županije do 9 godina, a Matej Barnjak osvojio je srebro u konkurenciji do 7 godina.


Tara Škiljan je prošle godine osvojila dva srebra, jedno na Županijskim sportskim igrama mladih u konkurenciji do 11 godina i jedno na državnom prvenstvu u konkurenciji do 7 godina te se priprema za Europsko prvenstvo. Lani je osvojila srebro i na neslužbenom županijskom prvenstvu do 8 godina, ove godine je na županijskoj razini, osim nedavnog zlata, stekla i broncu u konkurenciji do 11 godina. Sundać je ove godine na županijskom prvenstvu do 11 godina osvojio i broncu, a Barnjak je na neslužbenom županijskom prvenstvu do 6 godina prošle godine uzeo zlato.


Na Županijskim sportskim igrama mladih prošle je godine pobijedio Vid Krešić koji je također osvojio srebro na županijskom prvenstvu do 9 godina. Ivano Tomljanović ove je godine na županijskom prvenstvu osvojio zlato u kategoriji do 11 godina i broncu do 13 godina, a na Županijskim sporstskim igrama mladih bio je drugi u konkurenciji dječaka, a treći ukupno. Tara Valković ove je godine na županijskom prvenstvu u kategoriji do 9 godina osvojila srebro. Grupa je prošle godine osvojila treće mjesto u prvenstvu PGŽ-a za mlađe kadete, a dječaci su ove godine bili treći na ekipnom županijskom prvenstvu školskih klubova.


Čak 14 učenika članovi su i Šahovskog kluba Crikvenica, a uz pomoć jednog starijeg kadeta i troje mlađih kadeta iz školske skupine osvojili su treće mjesto u Prvoj kadetskoj ligi zapad.



Uzorno ponašanje


– Moja je prednost što sam pedagoginja pa imaju pravila ponašanja koja moraju poštovati – komentira voditeljica treninge. Uzorno ponašanje djeca zadržavaju i izvan učionice pa ni višednevni kampovi nisu problem.


– Pet dana je devetero djece bilo na šahovskom kampu u Fužinama i kolegica je rekla da su pristojna i dobro poznaju pravila ponašanja – govori Plenča koja kao pedagoginja do osnutka ove skupine nije imala svoju dječju skupinu kao što to imaju učitelji pa joj je to bilo novo iskustvo.


– Uživam u svakom njihovom uspjehu – kaže Plenča i dodaje da bi zbog velikog interesa i dobrog napretka grupe, šah trebao biti izborni predmet.– Baza bi trebala biti rad u školama. Učitelje se može zadužiti s jednim satom, ali to nije dovoljno – smatra te ističe da šah kod djece ima pozitivan učinak na razmišljanje, odlučivanje, strpljivost i nošenje s gubicima.