Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 6
Sutra: 5° 5° 6
12. prosinca 2019.
Ispis članka: Novom Vinodolskom 7,2 milijuna kuna za konačnu sanaciju Duplje - Novi List

NoviList.hr

Novom Vinodolskom 7,2 milijuna kuna za konačnu sanaciju Duplje

Odlagalište

31. srpanj 2019 10:46

Napisao: Nataša Car

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt vrijedan 8,5 milijuna kuna, od čega će se 85 posto financirati EU sredstvima

Novom Vinodolskom 7,2 milijuna kuna za konačnu sanaciju Duplje

NOVI VINODOLSKI - Gradu Novom Vinodolskom dodijeljena su bespovratna sredstva koja će omogućiti završnu sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Duplja. Projekt je vrijedan 8,5 milijuna kuna, a 85 posto tog iznosa financirat će se europskim sredstvima. S obzirom na to da će se rehabilitacijom onečišćenog područja postići višestruka korist, osobito po zdravlje ljudi, provedba ovog projekta prioritet je Grada Novog Vinodolskog.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Duplja. Uz gradonačelnika Velimira Piškulića, potpisivanju Ugovora nazočili su direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te državni tajnik Mile Horvat.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imao je značajnu ulogu u pripremi projekta, a u provedbi projekta nosit će ulogu Posredničkog tijela razine 2. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8,5 milijuna kuna, a iznos odobrenih EU sredstava iz Kohezijskog fonda je 7,2 milijuna kuna. Iz nacionalne komponente očekuje se dodatnih 10 posto, odnosno 851.845 kuna bespovratnih sredstava.

PROMJENE

Vizualno će doći do promjena u prostoru, točnije otpad će biti prekriven brtvenim slojem i ozelenjen, a spriječit će se negativan utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje

Provođenjem projekta Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Duplja odlagalište će se sanirati sukladno važećim zakonskim odredbama i najboljim praksama. I vizualno će doći do promjena u prostoru, točnije otpad će biti prekriven brtvenim slojem i ozelenjen, a spriječit će se negativan utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje. Projekt će rezultirati regeneracijom ukupno 1,59 hektara zemljišta.

Otpad se na odlagalištu Duplja počeo odlagati još 1969. godine. Ondje se zbrinjavao miješani komunalni otpad sakupljen s područja Grada Novog Vinodolskog, Vinodolske općine i Grada Crikvenice. Prva sanacija odlagališta započeta je 2005. godine, a otpad se u kolovozu 2017. godine počeo odvoziti u ŽCGO Marišćina. Realizacija završne sanacije i zatvaranje planirano je u prvoj polovici 2020. godine.