Priznanja

Karlo Šaban i Ursula Balas sportaši godine Grada Crikvenice

Nataša Car

Foto N. Car

Foto N. Car



CRIKVENICA Najbolji sportaši Grada Crikvenice u 2018. godini su jedriličarka Ursula Balas i boćar Karlo Šaban, a od ekipa najboljima su proglašeni VK Crikvenica i ŠRK Oslić Selce. Ukupno je podijeljeno 43 priznanja, što ne čudi s obzirom da je Crikvenica grad sporta u kojem djeluje čitav niz sportskih udruga.


Jeriličarka JD Val Crikvenica Ursula Balas koja se nedavno iz francuskog Hyeresa vratila sa srebrom s Europskog prvenstva u klasi Laser 4.7., jučer se okitila i titulom crikveničke sportašice godine za 2018. godinu. Balas je prošle godine osvojila 2. mjesto na Otvorenom juniorskom prvenstvu Hrvatske, osam prvih mjesta na regatama u Hrvatskoj, deseto mjesto na Svjetskom prvenstvu  u klasi Laser 4.7 i broncu na Europskom prvenstvu u istoj klasi. Pri HOO kategorizirana kao darovita sportašica IV. kategorije, a godinu je završila kao prva po kriterijskoj ljestvici Hrvatskoj jedriličarskog Saveza u poretku djevojaka i u ukupnom poretku. Crikveničkim sportašem 2018. godine proglašen je Karlo Šaban, boćar BK Sveti Jakov koji je prošle godine okitio zlatom na Svjetskom prvenstvu u boćanju u Kini. Iako je svoje sugrađane od malena navikao na zlato, prvo mjesto na svjetskoj razini bilo je lijepo iznenađenje. Karlo je sportaš Hrvatske III. kategorije.





Najbolja muška ekipa su seniori VK Crikvenica. I ove godine su osvojili prvo mjesto u sklopu 3. Hrvatske vaterpolo lige – skupina Rijeka. To je ujedno i 4. osvojeni naslov u 6 sezona tijekom kojih se ovaj klub natječe od svog osnutka. Najbolja ženska ekipa su seniorke ŠRK Oslić Selce. Ekipa čije boje brani proslavljena svjetska ribolovka Mirjana Pobor u paru s Dijanom Lukšić osvojila je na Državnom prvenstvu u ribolovu na moru 2. mjesto ekipno i time najavila povratak na slavnu stazu ribolovnih medalja ovog kluba.


U kategoriji juniora, sportašica godine je jedriličrka JD Val Nika Manestar, a najbolja ekipa je muška juniorska ekipa BK Sveti Jakov iz Jadranova. U kadetskom uzrastu najbolji je Matija Car iz RK Mornar, a najbolja Carla de Carina iz JD Val. Od ekipa najbolji su bili mješovita ekipa Optimisti JD Val, zatim ŽRK Murvica i RK Mornar. U pionirskom uzrastu priznanja su pojedinačno dobili Ira Đerić Hasanac iz PK Dance Queen Kraljevica i Tin Božić iz RK Mornar te muška ekipa RK Mornar u kategoriji ekipa. U kategoriji školskog sporta šhistica Tara Škiljan iz ŠSD Glavoč nagrađena je kao najbolja sportašica u toj kategoriji, a od ekipa nagrađene su muške i ženske košarkaške ekipe ŠSD Kaštel OŠ Vladimira Nazora te ženska atlektska ekipa ŠSD Kamenjak SŠ dr. Antuna Barca. Od trenera nagrađeni su trener JD Val Robert Jurinčić i trenerica ŽOK Crikvenica Aleksandra Kolamanić. Nagrade za izuzetan dugogodišnji rad u sportu dobili su Julijana Plenča, Ramiz Džekić, Goran Ježić, Josip Manestar i Karlo Stipanić.



Dodijeljena su i brojna posebna priznanja za izuzetne rezultate sportaša i trenera. Njih su dobili Antea Vukić, Lucija Gržac, Luka Peričić, Lovro Šipek, Elena Peričić, Judita Srdoč, Bojan Car, Luka Lončarić, Kristian Bećiri, Moreno Car, Matej Uremović, Vanna Gajić, Sara Spoja Milat, Leo Brnić, Marino Miličević i Dino Rendić te ženska i muška šahovska ekipa ŠSD Glavoč OŠ Zvonka Cara.


Gradonačelinik Damir Rukavina istaknuo je kako će Grad nastaviti financijski i infrastrukturno pratiti crikveničke sportaše kako bi mladi bili motivirani baviti se sportom. Od sportskih investicija naveo je dvoranu pri OŠ Zvonka Cara, pomoćno igralište i boćalište u Gornjem kraju, a najavio je i buduće projekte poput otvorenog bazena na plivalištu, sportsko-rekreativne zone u Jadranovu i zatvorenog bazena u centru Crikvenice. Istaknuo je i kako se 2. srpnja otvara prva tematska šahovska plaža na čije će otvorenje doći i najbolji svjetski šahisti te pozvao svih na svečno otvorenje.