Svečana sjednica

Generalu Tusu nagrada za životno djelo Vinodolske općine

Nataša Car

Blistavom karijerom i zaslugama u Domovinskom ratu i nakon njega Tus je zadužio čitavu zemlju, a posebno rodni Bribir i Vinodol te mu je u odsustvu dodijeljeno najveće priznanje, dok su dobitnici godišnjih nagrada boćari Filip Klarić i Žarko Jerčinović te predsjednica KUD-a Bribir Biserka Lončarić



Povodom Dana Vinodolske općine koji se obilježava 15. travnja, jučer je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su istaknuti dosadašnji rezultati, budući projekti te dodijeljena općinska priznanja.


Predsjednik Općinskog vijeća Boris Miklić ukratko je predstavio rad Vijeća koje je u protekloj godini održalo devet sjednica na kojima se odlučivalo o više od 80 točaka dnevnog reda. Pred općinom je uređenje centra Bribira, školske dvorane u Triblju, rješavanje problema klizišta i dovršetak projekta Putevima Frankopana u Driveniku.


Načelnik Marijan Karlić kroz kratki video prikazao je realizaciju različitih projekata. Istaknuo je kako demografski podaci za općinu ne vesele te bi Vinodolaca do 2025. trebalo biti dvjestotinjak manje. Ipak, povećao se broj poduzetnika i razvoj turizma je na dobrom putu pa se nada da će to poboljšati kvalitetu života i demografsku sliku.




– Vinodol će kao destinacija biti promoviran na televiziji jer kreće Život na vagi u Vinodolskoj općini – otkrio je još načelnik.


Perspektivni boćari


Nagrada Vinodolske općine za životno djelo dodijeljena je generalu Antonu Tusu. Tus je 1931. rođen u Bribiru, a već kao 13-godišnjak stupa u partizanske redove. Njegovo djelovanje pri JNA počinje 1968, da bi došao do čina general pukovnika.


Tus je bio je prvi pilot koji je upravljao i ruskim MIG-ovima i američkim nadzvučnim zrakoplovima F-16. HV-u je pristupio 1991. i obnašao mnoge dužnosti, dobivši najviši čin – general zbora. Iako je 1996. odlučio otići u mirovinu, ponovno se aktivirao 2001. kada je postao šef Misije RH pri sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom hrvatskog trolista. Tus zbog zdravstvenog stanja nije mogao prisustvovati dodjeli nagrade pa će mu ona biti naknadno uručena.


Godišnja nagrada dodijeljenja je članovima Boćarskog kluba Drivenik Filipu Klariću i Žarku Jerčinoviću. Obojica su ušla u svijet boćanja prije tri godine, osvojivši do danas 65 medalja i 21 pehar na županijskim i državnim natjecanjima. Obojica nastupaju za BK Drivenik u Trećoj županijskoj ligi – Istok te za BK Sveti Jakov u Trećoj hrvatskoj ligi Istra-Primorje, a ove i prošle godine su kao članovi kadetske reprezentacije Hrvatske sudjelovali na nekoliko međunarodnih turnira. Mladi boćari su aktualni kadetski prvaci Hrvatske u brzinskom štafetnom izbijanju, dok je Klarić i prvak Hrvatske u preciznom izbijanju.



Svečanoj sjednici prisustvovali su mnogi uvaženi gosti. U svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora bio je tu zastupnik Tomislav Klarić, kao izaslanik premijera – pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić, zatim zamjenik ministra turizma Robert Pende, dožupan Marko Boras Mandić, članica Županijske skupštine Jagoda Ugrin, vikar Riječke nadbiskupije Emil Svažić te predstavnici gradova Crikvenice, Novog Vinodolskog, Senja, Bakra i Kraljevice.


Bili su tu i mnogi gospodarstvenici te predstavnici udruga, sportskih klubova, kulturno-umjetničkih društava i policijske postaje Crikvenica. Mnogi su se obratili gostima i osvrnuli se na turistički razvoj Vinodolske općine i projekte na kojima se radi.


»Ovaj prostor postaje sve zanimljivije turističko odredište i nadopunjuje ponudu Crikveničko-vinodolske rivijere«, rekao je Petrinić, dok je Klarić naglasio kako vjeruje da će se razvoj koji je doživjela obala dogoditi i u Vinodolskoj općini.



Svestrana KUD-ovka


Još jedna dobitnica godišnje nagrade je Biserka Lončarić koja pri KUD-u Bribir djeluje od njegovog osnutka 1974. godine. Od tada do danas obavljala je više različitih funkcija, a već drugi mandat je predsjednica KUD-a.


Njezin uspjeh ogleda se u rezultatima postignutim posljednjih godina, kao što je učlanjenje KUD-a u Hrvatski sabor kulture, kompletiranje bribirskih nošnji, sudjelovanje KUD-a na različitim međunarodnim smotrama itd. Lončarić se u ime svih dobitnika nagrada obratila gostima i od srca zahvalila svima koji su ih podržali. Čestititala je mladim dobitnicima i generalu Tusu.


– Iako niste ovdje, vi ste s nama u srcu, duši i mislima – rekla je Lončarić te se osvrnula na svoje priznanje.


– Ovo mi je prva nagrada u životu i jako sam ju emotivno doživjela – rekla je.Program je bio obogaćen i recitatorskim nastupima učenika OŠ dr. Josipa Pančića Bribir Veronike Ligatić i Nikole Franjkovića te učenika OŠ Jurja Klovića Tribalj Adriana Miličića i Frana Citkovića, koji su se gostima obratili domaćom čakavskom besedom te glazbenim nastupima Jose Butorca, KUD-a Bribir i njihovih sopilaša Pavla Kombola i Davora Tusa te klape Tić.