Djed Božićnjak »košarkaš«

Šumska bajka: Izletište u blizini Liča pripremilo prosinac prepun čarobnih priča

Slavica Mrkić Modrić

U šumi Liča živi najviši Djedica u regiji, ispunjava sve što u pismu piše / foto Roni Brmalj

U šumi Liča živi najviši Djedica u regiji, ispunjava sve što u pismu piše / foto Roni Brmalj

»Šumska bajka« još je jedno izletište na karti izletišta Gorskog kotara. Ono će tijekom prosinca, svakog vikenda pričati adventsku priču i to pomoću Djeda Božićnjaka, njegovih vilenjaka i brojnih drugih likova iz bajki



Svega kilometar od glavne ceste koja prolazi Ličom, a četiri od Fužina, turističkog bisera Gorskog kotara ovog se lipnja rodilo izletište koje rado prima i velike i male noge. Bitno je da su vesele, da vole šumu i šumska bića i da su, neovisno koliko godina imali njihovi vlasnici, u duši ostali djeca. Renata Juričić, idejna začetnica i izletišta »Šumska bajka«, i svih njegovih stanovnika, odnosno svega što se u njemu može vidjeti, čuti i doživjeti osmislila je »prosinački vozni red« te ga jučer ispričala brojnim klincima, njihovim roditeljima i predstavnicima medija. Teta Renata kaže – advent u »Šumskoj bajci« bit će, a kakav drugačiji nego bajkovit! Da bi bio baš takav kakvim ga je opisala Renati će pomoći lijepe vilenjakinje Ema i Iva Juričić, Monika Frković -Delak i Melita Fabijanić.



Djeda Božićnjaka koji živi u »Šumskoj bajci« od velikog trupca motornom pilom je izradio Dario Horbec, umjetnik iz Ivanca. Njegov je Djedica visok četiri metra, širina od ruke do ruke mu je dva i pol metra, i po mišljenju mnogih jedinstven je u svijetu. Tu jedinstvenost Dario je radio punih mjesec dana i to po pet sati dnevno, no sudeći po oduševljenju klinaca u »Šumskoj Bajci«, sav mu se trud isplatio.



Likovi iz bajke




Pomoći će joj i Djed Božićnjak zvan Mraz koji je u »Šumsku bajku« stigao iz Ivanca. Kako je spomenuti zbog visine od 4 metra odmah prozvan i »košarkaš« onda nikakvo čudo što su već prvog dana znatiželjni pohrlili na upoznavanje. I ne samo upoznavanje već i iskazivanje želja jer ovaj Djedica ispunjava sve želje i prenosi svaki pozdrav. U tu svrhu je kraj njega postavljen veliki poštanski sandučić u koji »želje i pozdrave« ubacuju ne samo velika i mala djeca već i Crvenkapica, zec, medo, orao, sova, tri praščića, vuk i svi ostali likovi iz bajke koji žive u izletištu i oko njega. Umalo zaboravismo – Malena i Miško, dva veprića, te njihova srneća družina Djedici pomažu razvrstavati poštu, a vilenjakinje su zadužene za podjelu darova. Što radi velika drvena mrkva? Hm, ona figurira, a služi i kao klupica za sve one koji se umore skačući na trampulinu, ljuljkajući se na ljuljačkama, igrajući nogomet, pričajući s vilenjacima, pišući Djedici i slično. Ima »Šumska bajka« i svoju pozornicu na kojoj se nalazi metar visoka košara za darove, a na kojoj svatko tko poželi može i glumiti i »statirati« i pozirati za ono što se zove fotografija za uspomenu i dugo sjećanje. Tu je i veeeeliki adventski vijenac i puno glazbe, i puno veselja. Sve na svom mjestu, i sve super.


Djedica baš cool


Ako ne vjerujete meni, vjerujte onima koji su s prvog adventskog dana u »Šumskoj bajci« doma odnijeli oči pune događanja – vrtićarima iz Dječjeg vrtića Fužine, Corini, Davidu i Karmen Dardalić, pa Gabrieli, Dori, ili dvomjesečnom Bartolu, pa Tei, Milici, Zdeslavu ili pak Luemi Mimi Antić koja je Djedici dovela mamu Emanuelu i tatu Ivana. Svi su oni rekli – vauuu, ovo je baš prava bajka. Dobro, Mimi je još dodala i da joj nije jasno zašto ju zovu Luemi kad je ona Mimi i točka, Dora da su joj osim Djedice super i trampulin, te ljuljačke, Corina da joj je Djedica baš cool, a Bartol je prespavao sva ta uzbuđenja. Tinka i Josip, mama i sin, e pa tu zbilja nismo mogli procijeniti tko je koga doveo, odnosno tko je više oduševljen cijelom pričom. No, je li to bitno?


Bitno je da u šumi Liča živi najviši Djedica u regiji, da ispunjava sve što u poslanom mu pismu piše, da će vrata »Šumske bajke« za trajanja Adventa biti svaki vikend otvorena od 10 do 17 sati i da su stanovnici izletišta ono baš, baš simpatični. Za podrobnije informacije služe mob i mail. Na broj 098326573 javit će se teta Renata, a na mail [email protected] odgovorit će isto teta Renata ili možda zec, vuk, mrkva, jedan od tri praščića…