Novogodišnja čarolija

Popularnom ispraćaju Stare godine u Fužinama prethodi “U očekivanju Božića”

Marinko Jakovljević

U punom jeku su pripreme za 18. ispraćaj stare godine u podne, u okviru manifestacije »Novogodišnja čarolija u Fužinama«. Po prvi put Općina Fužine organizira adventski program u Fužinama, a on će posebno biti atraktivan i u izletištu »Šumska bajka« u Liču



Stanovnici Fužina i okolice i njihovi brojni gosti iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država, ove će godine po 18. put ispratiti Staru godinu na otvorenom točno u podne, kako to čine od sada već dosta davne 2000. godine. Kako i ove godine 31. prosinac pada na neradni dan (nedjelja), organizatori iz Turističke zajednice i Općine Fužine očekuju ponovno rekordan broj gostiju, veći od 10 tisuća, posebno ukoliko vremenske prilike budu povoljne kao što je to, primjerice, bilo lani, kada je u Fužinama na Ispraćaju bilo više od 12.000 ljudi. Ove godine događanja uz novogodišnji praznik su trodnevne objedinjene su nazivom »Novogodišnja čarolija u Fužinama«.


Prema zaključku Turističkog vijeća TZO Fužine, ovoga će puta, poslije 17 godina angažiranja članova udruga i amatera, kompletnu ugostiteljsku ponudu preuzeti profesionalci, a zaštitni znak priredbe ostaju već tradicionalno odlične domaće kobasice i kuhano vino. Raspisan je javni natječaj za pružanje ugostiteljskih usluga, a bit će dana i prigoda za predstavljanje proizvođačima autohtonih goranskih proizvoda i suvenira i drugim zainteresiranima.



Trodnevna događanja uoči Nove godine započinju u petak, 29. prosinca kad će, s početkom u 19 sati, u Domu kulture Fužine biti održan tradicionalni Novogodišnji koncert Puhačkog orkestra Fužine.




Sutradan, u subotu, 30. prosinca, s početkom u 16 sati, bit će održana atraktivna 1,5 kilometra duga šetnja s »Bakljama oko jezera« do špilje Vrelo, a u nedjelju, 31. prosinca od 10 sati u centru Fužina započinje Ispraćaj Stare godine. Za dobro raspoloženje bit će zadužena grupa Insula iz Krka te oberkreiner grupa Ausswinkl Muzikanti, dok će program voditi Dražen Turina Šajeta.


Kako je i uobičajeno, za točno u podne najavljena je čestitka te balonijada dobrih želja, a u 20 sati u Domu kulture, doček Nove godine organizira Art klub Gorski kotar.



Očekuje se da će i ove godine iz Rijeke voziti dva putnička vlaka na manifestaciju, a više je turističkih agencija Ispraćaj stare godine uvrstilo u svoje programe. Uz ovogodišnje novogodišnje praznike u Fužinama je već više od 80 posto kapaciteta u hotelu, pansionima, hostelu te kod privatnih iznajmljivača popunjeno, a mnogima je Podnevni ispraćaj stare godine osnovni motiv dolaska. S obzirom na produženi vikend, najveći dio gostiju će u Fužinama uz novogodišnje praznike boraviti četiri dana i najčešći su aranžmani od 29. ili 30. prosinca do 2. siječnja.


Prosinac na području općine Fužine ove će godine biti bogatiji za nove adventske manifestacije na otvorenom. Tako će se u organizaciji Općine Fužine, ove nedjelje, na lokaciji igrališta ispod brane jezera Bajer, započeti manifestacija »U očekivanju Božića«. Priredba sadržava tradicionalno paljenje adventskih svijeća, kićenje velike jele te različite animacije za djecu. Također, ovisno o vremenskim prilikama, bit će pripremljen i prigodan kulturni program, nastup izlagača autohtonih proizvoda i ugostiteljska ponuda i to svake nedjelje, počevši od 17 sati.


Drugo zapaženo adventsko događanje bit će u izletištu »Šumska bajka« u Liču. Riječ je o novom turističkom proizvodu namijenjenom prvenstveno djeci i obiteljima. U prekrasnom prirodnom okruženju i šumskom predjelu udaljenom svega 3 kilometra od Fužina, postavljen je 4 metra visok i 3 i pol tone težak Djed Božićnjak. Skulptura je rad Daria Horbeca, a uz nju je postavljen i veliki poštanski sandučić za pisma i želje mališana. Izletište je opremljeno brojnim sadržajima za djecu, posjetit će ih vilenjaci, bit će moguće voziti se adventskom kočijom, a neće nedostajati ni glazbe ni ugostiteljske ponude. Izletište će biti otvoreno subotom i nedjeljom od 10 do 16 sati, a za organizirane grupe i tijekom tjedna.


I ove godine, Turistička zajednica Fužine i tvrtka Miryam baloni iz Rijeke organiziraju »balonijadu« dobrih želja koja će tijekom Ispraćaja stare godine ispuniti nebo iznad Fužina. Prošle godine dio prihoda humanitarno je usmjeren za Sklonište za životinje u susjednom Liču, a budući da su se posjetitelji rado odazvali takvoj vrsti pomoći, i ovogodišnja balonijada imat će humanitarni karakter.