Ranjavanje životinja

MUČNO NASILJE Plahu belgijsku ovčarku nastrijelili na Petehovcu. Priča, srećom, ipak ima sretan kraj

Marinko Krmpotić

Kujicu Atilu nepoznati je nasilnik lani početkom listopada, namjerno, kaže Karmen Kraljević, upucao nedaleko od PC-a Petehovac. Atili je morala biti amputirana noga i udomljena je u Zagrebu. Delnicama se vjerojatno kreće osoba sklona krajnjem nasilju prema životinjama...



DELNICE Karmen Kraljević, dipl. ing. biologije, vlasnica delničkog Hotela »Risnjak« koja se godinama bavi humanitarnim akcijama pomažući djeci bez roditeljske skrbi, napuštenim životinjama i slično, obavijestila nas je o, po njenom mišljenju, još jednoj mučnoj priči o nasilju nad psima. Povod njenom obraćanju javnosti je sudbina mlade belgijske ovčarke Atile koja danas, nakon što je, smatra Karmen Kraljević, pred više od pola godine namjerno upucana nedaleko od delničkog PC-a Petehovac, sretno živi kod udomitelja u Zagrebu.


– Za Atilu sam saznala preko Facebooka. Riječ je životinji koja je živjela u Zenici gdje je zlostavljana, a služila je samo za neprestano parenje zbog čega je dobila i tumor rodnice. Po dojavi na Facebooku ponudila sam je na udomljenje gospodinu Srećku Oreškoviću, zakupcu PC-a Petehovac. Vjerovala sam da će nakon teškog života u Zenici gdje se općenito prema psima nehumano ophode, ovdje u našoj sredini konačno pronaći miran i spokojan život. Na početku je zaista i bilo tako i Atila je uskoro postala po blagosti i plahosti poznata svim posjetiteljima PC-a Petehovac, priča Karmen Kraljević.


Dugotrajno i bolno


Nažalost, dodaje, to nije ništa značilo i nasilniku koji ju je 5. listopada prošle godine, tvrdi – namjerno, upucao nedaleko od PC-a Petehovac.





– Djelatnica PC-a M.M. obratila se policiji koja, koliko ja znam, nije ništa poduzela. Naprotiv, rečeno je da se i ne poduzima ništa u smislu istrage, jer će vlasnik biti kažnjen zato što Atila nije bila na vodilici. Ta je tvrdnja totalno apsurdna jer se pas nalazio manje od 300 metara od nastambe vlasnika, a to po članku 55. Zakona o lovištu znači da pas na toj razdaljini može biti bez vodilice. Nakon teškog ranjavanja Atilu sam odvezla do Veterinarskog fakulteta gdje mi je rečeno da se taj slučaj prijavi jer se pucalo iz vatrenog oružja koje se ne smije koristiti u lovu, kaže dalje Kraljević, dodajući da je liječenje Atile bilo je dugotrajno, nezamislivo bolno i kada su svi htjeli odustati od nje, ona ju je odlučila spasiti.



– Želim saznati tko je počinitelj i spremna sam za pravu informaciju dobro platiti. Mislim da svi moramo reagirati jer ako reakcije ne bude onda će taj nasilnik pomisliti da se može nekažnjeno ponašati i pucati po prirodi. Sad je žrtva bio pas, tko nam može reći da drugi put to neće biti dijete, ili čovjek? Pa pucalo se nepunih 200 metara od Planinskog centra Petehovac, lokacije na kojoj je često puno ljudi i djece. Hoće li drugi put stradati dijete, pita Karmen Kraljević.



Amputacija


– Nažalost, nakon teške infekcije drugom operacijom morala joj je biti amputirana nogica. Moji troškovi za njeno liječenje su preko 2.000 eura, ali sam sretna sam što sam joj pomogla da preživi. Žalosno je da se taj događaj zbio sredinom listopada, dakle pred više od pola godine, a krivac još nije pronađen. Ja sam dugo čekala s ovim izlaskom u javnost, ali samo stoga jer je stanje bilo takvo da je Atila mogla uginuti od zadobivenih rana i problema nakon operacije. Kad je sve to riješeno i kad je udomljena kod zaista kvalitetne osobe, odlučila sam ispričati cijelu priču te upozoriti javnost na činjenicu da se Delnicama vjerojatno kreće osoba sklona krajnjem nasilju prema životinjama. Pokušala sam otkriti o kome je riječ, ali sam naišla na slabu suradnju i kod LD-a »Tetrijeb« iz Delnica i u Policijskoj postaji Delnice, ispričala nam je Karmen Kraljević.


Naravno, s ovakvim viđenjem ne slažu se prozvani. U Policijskoj postaji Delnice uvjereni su da su njihovi djelatnici postupali u potpunosti u skladu s odredbama zakona u tom incidentu što je uočljivo iz zapisnika o tom slučaju koji će, bude li potrebno, omogućiti javnosti na uvid. Isto tvrde i u LD-u »Tetrijeb« iz Delnica. Štoviše, Nenad Vančina, predsjednik te delničke lovačke udruge, rekao nam je da su od gospođe Kraljević dobili dopis o cijelom slučaju na koji su odgovorili ne samo njoj, već i njen i svoj dopis poslali Sektoru lovstva Ministarstva poljoprivrede te Lovnoj inspekciji.



Kao lovoovlaštenik LD »Tetrijeb« osuđujem bilo kakvo stradanje Atile i s naše je strane poduzeto sve što je bilo moguće, pogotovo s obzirom na jako kasno informiranje o incidentu, ističe Nenad Vančina.


– Također, gospođa Kraljević kaže da je pas ranjen oružjem koje se ne smije koristiti u lovu. No, uz lovce legalno postoje još različiti posjednici oružja pa i onog koje se ne smije koristiti u lovu, ali se smije koristiti za osobnu zaštitu i, primjerice, streljačko oružje. Za takve ljude ili korisnike takvog oružja lovolaštenik ne odgovara. Nadalje, gospođa Kraljević tvrdi kako se pucalo na manje od 200 metara od doma. Otkud joj ti podaci i kako to zna? Ili je riječ samo o pretpostavci?


Nama se čini da je cijela njena verzija događaja vrlo upitna i bez ikakvih konkretnih dokaza. Itekako možemo shvatiti ljubav prema psima jer gotovo svaki od naših članova ima psa koji je ne samo ravnopravan partner u lovu, već gotovo i član obitelji. No, ta ljubav ne znači da se bez ikakvih konkretnih dokaza može nekoga napadati i osuđivati.



Kašnjenje


– Uvidom u dokumentaciju i razgovorom s lovcima koji gravitiraju tom području utvrđeno je da se nije vršio nikakav organizirani pa ni pojedinačni lov članova našeg lovačkog društva pa slijedom toga mi se kao lovoovlaštenici ne smatramo odgovornim za događaj ranavanja psa. Ono što je u cijeloj priči pomalo neobično je da nas gospođa Kraljević nije kontaktirala neposredno po ranjavanju koje se navodno dogodilo 5. listopada, već smo o svemu od njene strane obaviješteni pismom tek 28. listopada.


Da je reagirano odmah mi bismo poslali svoju lovočuvarsku službu na teren s ciljem utvrđivanja činjenica, odnosno pokušali bi ustanoviti gdje se ranjavanje dogodilo, da li je to bilo na području lovišta ili izvan njega te postoje li tragovi pomoću kojih se možda može pronaći počinitelja. Nažalost, obavijest o svemu nama – a koliko je meni poznato i policiji – došla je znatno nakon tog nemilog incidenta, što je bitno otežalo utvrđivanje stanja.


Povodac obavezan


Također, neobično je da tadašnji vlasnik Atile, zakupac PC-a Petehovac Srećko Orešković, nije podnio nikakvu prijavu niti lovoovlaštenike smatra krivim za bilo što, ali je prijavu podnijela gospođa Kraljević, i to znatno nakon incidenta, govori Vančina koji se ne slaže ni s tvrdnjama Karmen Kraljević o tome kako psi na tom području mogu biti bez povodca.


– Područje oko Planinskog centra Petehovac nije gradsko područje, već planinski predio s puno šume. Na ulazu u područje našeg lovišta kod skretanja ceste prema Lovačkoj kuću Polane stoje table na kojima se jasno svakoga upućuje na to da na lovištu vlasnici pasa svoje ljubimce moraju držati na povodcu. Također, neki od zakona govore da se pasmina belgijski ovčar mora kretati s brnjicom i povezom. Nažalost, ništa od toga nije poštovano u ovom slučaju, zaključuje Vančina.