Odlična inicijativa

Koga briga: Fužinska humanitarna fešta u subotu uz Bajer

Marinko Krmpotić

Dražen Starčević, Luka Brnčić i Marinko Jakovljević / Foto: M. KRMPOTIĆ

Dražen Starčević, Luka Brnčić i Marinko Jakovljević / Foto: M. KRMPOTIĆ

Prihod će biti namijenjen za kupnju rehabilitacijskog egzoskeleta koji osobama u invalidskim kolicima pruža jedinu šansu za adekvatnu rehabilitaciju, a u najboljim slučajevima i za dizanje iz kolica



FUŽINE – Koga zaista jest briga za pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija,saznati se moglo jučer na prigodnoj tiskovnoj konferenciji kojom su uz obalu prelijepog jezera Bajer predstavnici riječke Udruge »Koga briga…« i Općine Fužine najavili subotnju fužinsku humanitarnu feštu tijekom koje će biti sakupljan novac za kupnju rehabilitacijskog egzoskeleta, kolokvijalno nazvanog robot, koji osobama u invalidskim kolicima pruža jedinu šansu za adekvatnu rehabilitaciju, a u najboljim slučajevima i, doslovno, za dizanje iz invalidskih kolica. Kako će se to raditi ove, ali i narednih subota, pojasnio nam je Luka Brnčić, član Udruge, napomenuvši da se uz direknu uplatu sredstava na žiro račun udruge, itekako može pomoći i ove subote sudjelovanjem u raznim aktivnostima sportsko-zabavnog karaktera.


Lovački gulaš


– Sama priredba kreće u 16 sati i to kuhanjem lovačkog gulaša sa slatkim knedlama s goranskim voćem. Usporedo s tim na Bajeru ćemo organizirati veslačko natjecanje četveročlanih posada, dio ljudi okušat će se i u piljenju drva, a osmislili smo i biciklističko natjecanje s traženjem sakrivenog »blaga«. Večer ćemo zaključiti nastupom grupa Koga briga i Kantridersi koji će napraviti dobru feštu. Do novca koji je dio donacije doći ćemo tako što ćemo kuhani gulaš prodavati po tridesetak kuna, a svaki sudionik kuhanja i sportskih natjecanja uplatit će kotizaciju koja u cijelosti ide u humanitarne svrhe.


Želimo ne samo pomoći onima kojima treba, već u cijelom društvu ojačati svijest o potrebi pomaganja i razumijevanja onih kojima je pomoć potrebna. Iduće subote, točnije 17. kolovoza, kod Morskog prasca uz stadion na Kantridi priredit ćemo već tradicionalnu Brudetijadu, a 24. kolovoza bit će održan plivački maraton uz koncert – najavio je Brnčić, naglasivši da je ambasador cijelog projekta proslavljeni hrvatski košarkaš Dino Rađa, a fešta u Fužinama prvi je iskorak Udruge »Koga briga…« na kontinent.


Konkretna pomoć




Općina Fužine, istaknuo je zamjenik načelnika Dražen Starčević, uvijek je pomagala i pomagat će ovakve aktivnosti.


– S radošću smo pristali sudjelovati u ovoj akciji koja donosi direktnu i konkretnu pomoć, a voljni smo druženje i priredbu ove vrste pretvoriti u tradicionalno ljetno druženje na području općine Fužine pa već sada pozivamo Udrugu »Koga briga…« da vodi brigu o tome da i iduće godine kod nas organizira ovu plemenitu akciju – rekao je Starčević, a direktor TZO-a Fužine Marinko Jakovljević istaknuo je da su u dogovoru s Općinom i Udrugom »Koga briga…« odabrali jedan od najpovoljnijih ljetnih termina.


– Uz to nam na ruku ide i prognoza vremena koja najavljuje vrlo vruć dan pa se nadamo da će do Fužina na osvježenje i humani doprinos »skočiti« i brojni Primorci s Kvarnera. Priredba se idealno uklapa u naše već 21. Ljeto u Fužinama, nudi niz zanimljivih sadržaja na kopnu i na vodi pa vjerujem da će i stoga privući i lijep broj sudionika i još veći broj posjetitelja – rekao je Jakovljević.


Općina Fužine pružila financijsku potporu


Financijsku potporu organizaciji pružila je Općina Fužine kojoj su iz Udruge »Koga briga…« posebno zahvalni jer predstavlja njihov prvi iskorak izvan Rijeke. Sve dodatne informacije o samom natjecanju i druženju moguće je pratiti na službenoj stranici Udruge »Koga briga…« te službenoj internetskoj stranici Općine Fužine.