Okupljanje na igralištu

HUMANITARNA AKCIJA U FUŽINAMA Gorani pokazali da ih je “itekako briga”

Danijela Pleše

Snimila Danijela PLEŠE

Snimila Danijela PLEŠE

Na igralištu pod branom se šest ekipa natjecalo u kuhanju lovačkog gulaša i pripremi domaćih knedli sa šumskim voćem. Cil akcije je kupovina "Lokomata", terapijskog uređaja za nepokretne i teško pokretne osobe



Bez obzira na spol, dob, životnu pozadinu, nacionalnost, karijeru te druge karakteristike ono što još uvijek spaja ljude jesu humanitarne akcije na koje nitko ne ostaje imun.


Upravo jedna takva humanitarna akcija spojila je u Fužinama na igralištu pod branom šarolike posjetitelje koji su na neki način htjeli pridonijeti prvom organiziranom humanitarnom događaju Udruge “Koga Briga” na području Gorskog kotara.


Snimila Danijela PLEŠE


Snimila Danijela PLEŠE



Pozitivna atmosfera




– Ljetno vrijeme je idealno za događaje koji mogu spojiti razna druženja, a čiji je cilj humanitarno djelovanje. Sve naše akcije koje mi organiziramo kao Udruga “Koga Briga” su humanitarne, a ove i sljedeće godine sve napore usmjerit ćemo na kupovinu “Lokomata”, terapijskog uređaja za nepokretne i teško pokretne osobe. U Fužine smo došli zahvaljujući inicijativi Općine Fužine, načelnika Davida Bregovca te koordinatorice Nataše Blažević Starčević koja je od početka bila sa nama u kontaktu kako bi uspješno sve postavili. Puno je tu truda uloženo, a cilj nam je da bude pozitivna atmosfera te druženje uz naravno humanitarnost. Nije primarno da se forsira humanitarnost, nego da se ljudi druže uz različite sportsko – gastro aktivnosti te sami osjete potrebu da pomognu nekome. Mi iz Udruge ovakvim akcijama želimo širiti svijest o problemu, pokušavamo riješiti uzroke, a ne same posljedice i to na drugačiji način – komuniciranjem sa ljudima koji nas posjete na akcijama te nam je želja da njima postane tradicija dolaziti na naše događaje te pomoći nekome od nas, jer nikad ne znaš kome će pomoć biti potrebna. Zahvaljujemo se ovim putem Općini Fužine te TZ Općine Fužine na svoj pomoći jer su sec kao domaćini pokazali te nam pomogli da izađemo iz naše komforne zone organiziranja akcija na području Rijeke, Vinariji Palinkaš, Mesnici Cres, Rijeka plin, OPG Nirvana te svima koji su na ikoji način pripomogli da ova humanitatna akcija dobije i svoj dan u Fužinama – izjavio je predsjednik Udruge “Koga Briga” Luka Brnčić.


Ugostitelji sponzori Koordinatorica između Udruge “Koga Briga” te Općine Fužine Nataša Blažević Starčević je ponosna da je uspio spontani dogovor koji je rezultirao humanitarnim događajem koji spaja turizam, humanitarnost te druženje.


– Kao Općina financijski smo pomogli ovaj događaj za koji želimo da postane tradicija u Fužinama. U program smo ubacili svega pomalo za svakoga, a mislili smo i na djecu dok odrasli kuhaju gulaš ili sudjeluju u određenim sportskim aktivnostima, stoga smo nabavili besplatne dvorce na napuhavanje kako bi i oni uživali na ovom druženju. Ponosna sam jer su pripomogli i ugostiteljski objekti s područja općine Fužine, koji su se uključili u ovu humanitarnu akciju u vidu poklon bonova za noćenje ili konzumaciju jela i pića, a to su Konoba Volta, Hotel Arnika, Pizzeria Furman, Hotel Bitoraj i Ugostiteljski obrt Infinity, poručila je Nataša Blažević Starčević.


Degustacija i natjecanje


Od 16 sati bilo je veselo na igralištu ispod brane gdje su ekipe, njih ukupno 6, prijavljene na spremanje lovačkoga gulaša vrijedno rezuckale kapulu, meso te ostale (polu) tajne namirnice za što bolji gulaš, koji je u večernjem terminu ocijenio sudac te ga je bilo moguće uz primjerenu donaciju kupiti kao i domaće knedle punjene šumskim voćem koje su radile prijavljene dvije ekipe.


Osim toga kroz večernje sati nakon degustacije gulaša, knedli, sudjelovanja u nekim od sportskih aktivnosti natjecateljskog karaktera, posjetitelji su mogli uživati i u plesnim taktovima glazbenog benda “Koga Briga” te poznatih “Kantridersa”, ali i činjenici da su pripomogli nekome, možda susjedu, nečijoj kćeri, mami, nečijem djedu.


Jer, trebalo bi svih biti briga, pogotovo jer nikad ne znaš kada će nekome od nas trebati pomoći, a ovakve hvalevrijedne akcije u ovom slučaju Udruge ” Koga Briga” najviše i je briga. Briga za ljude.