Priredba

Brodmoravička fešta s mirisom i okusom šljiva

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Dobar urod, puno gostiju i zanimljivi izlagači mogli su se vidjeti u prepunom Domu kulture Brod Moravice, kao i u dvorištu Doma koje je nedavno asfaltirano i uređeno za dodatni prihvat gostiju



BROD MORAVICE – Šljive su dobro rodile ove jeseni pa će biti i rakije i pekmeza i džema… a i tradicionalna brodmoravička turistička priredba Dani šljiva zaslužila je za svoje malo jubilarno izdanje – petnaestu feštu šljiva po redu – dobar urod, puno gostiju i zanimljive izlagače. I baš sve to moglo se vidjeti i doživjeti u prepunom Domu kulture Brod Moravice, kao i u dvorištu Doma koje je pred koju godinu asfaltirano i uređeno za dodatni prihvat gostiju. Dvadesetak izlagača najrazličitijih proizvoda, mahom vlasnici raznih OPG-ova, te brojni posjetitelji dovoljan su razlog za zadovoljstvo i direktorici TZO-a Brod Moravice Renati Brajdić koja je prije petnaest godina osmislila ovu priredbu kojom se čuva tradicija ovog kraja u kojem su baš šljive imale i imaju značajno mjesto.


Kvalitetna priredba


– Kaže se da opstaju samo najbolji pa je, vjerujem, i to dokaz da je ova priredba kvalitetna jer je doživjela već svoju 15. godinu te polako i napreduje pa tako od onog početnog druženja vezanog baš samo uz ljude našeg kraja, sad imamo i posjetitelje iz drugih i to ne samo goranskih sredina, već i iz susjedne Slovenije, Rijeke, Karlovca, i Zagreba, a i među izlagačima uz OPG-ove s područja Gorskog kotara imamo i ponudu proizvoda iz Fažane, Karlovačke županije, Jaske i Petrinje pa sve jasnije postaje da naš višegodišnji trud dolazi na naplatu, čak i ove godine kad smo imali nešto manju financijsku potporu jer nam Cetar za poljoprivredu i ruralni razvoj nije ove godine pokrovitelj. Umjesto njih »uskočila« je Županija, a iako smo ukupno imali manje novca za organizaciju, odaziv je vrlo dobar i 15. naša »šljivarijada« ide u red uspješnijih – rekla je Renata Brajdić, a zadovoljstvo nije krio ni načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković koji se prisjetio prvih druženja uz šljive organiziranih kod Lovačke kuće Lazica.


Više prostora


– Prostor kraj Lazice je poseban, ali jednostavno smo morali preseliti u Dom jer nam je priredbu u nekoliko navrata omelo loše vrijeme. U Domu kulture s tim problema nemamo, a uredili smo i dvorište Doma pa sad ima puno više prostora za goste i izlagače kojih je iz godine u godinu sve više, što nas tjera na razmišljanje i o dodatnom širenju, za što postoje mogućnosti. Mislim da su ovakve priredbe nužne želimo li u Gorski kotar privlačiti ljude, a to se vidi baš i na primjeru Dana šljiva jer smo prije 15 godina kao općina imali stotinjak noćenja, a po podacima e-visitora sada se godišnje približavamo brojci od oko 1.500 noćenja, što je itekako uočljiv napredak. Naravno, nije se to dogodilo zbog Dana šljiva, ali je i ta priredba, kao i niz drugih naših aktivnosti i manifestacija, tome pripomogao – rekao je Dragutin Crnković.




A u samom Domu – fešta. Lijepo uređeni izlozi od kojih je najviše pažnju u stilu stare goranske kuće pažnju mamio prostor Udruge umirovljenika Brod Moravice, izlagači iz Brod Moravica, Vrbovskog, Jastrebarskog, Karlovca, Ozlja, Moravica, Rijeke, Ravne Gore, Gomirja… cure i dečki iz KUD-a Strmec iz Svete Nedjelje, odnosno Mješovitog pjevačkog zbora Crni Lug, duo Texas i voditelj Dado Valent… Sve u svemu, još jedna lijepa brodmoravička fešta s mirisom i okusom šljiva!