Izgorila etno kuća

Vatrogasci stradali kod Plitvica se oporavili, čekaju se rezultati očevida

Hina

Foto: ŽVZ

Foto: ŽVZ



Središnji objekt turističkog kompleksa Etno House u Plitvica Selu u potpunosti je izgorio u jučerašnjem požaru kao i štala u obližnjem selu Vrpile kod Korenice, rekao je u nedjelju županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.


Nadljudskim naporom 56 vatrogasaca sa 22 cisterne na obje lokacije zaustavljeno je širenje požara na obližnje kuće.


Policijski očevidi tijekom dana trebali bi potvrditi sumnje na grom kao uzrok požara, u Vrpilima sigurno, a vjerojatno i u Plitvica Selu, rekao je Ostović Hini.




U požaru na seoskom imanju vatrogasci su spasili bika, krave, telad, preko tri tisuće bala sijena i dio uroda pšenice te obiteljsku kuću. O kakvom je uspjehu riječ, kaže vatrogasni zapovjednik, govori i podatak da su se već bile rastopile rolete na prozorima kuće, od blizine vatre i visoke temperature.


Što se tiče velikog drvenog turističkog objekta on je u potpunosti izgorio, a samo zahvaljujući nadljudskim naporima vatrogasaca nisu se zapalili drugi objekti, sagrađeni u neposrednoj blizini središnjeg objekta u kojem je osim soba bilo i postrojenje za grijanje i restoran.


Ostović kaže kako se iz snimaka vidi da je požar planuo u krovištu, da takvom drvenom objektu ne bi bilo spasa ni da su vatrogasci kojim slučajem već bili na mjestu događaja, ali da je pravovremenom reakcijom vatrogasaca NP Plitvička jezera te kasnije i vatrogasaca JVP i DVD Plitvička jezera zaustavljeno širenje požara na cijeli kompleks.


Stradali vatrogasci su se oporavili


»Zahtjevno je bilo i pregledavanje objekta da se izvedu eventualni gosti ili zaposlenici, a u podrumski se dio išlo s vatroorpornim odjelima i termovizijskim kamerama. Nitko od njih nije stradao, osim dva vatrogasca, ali i oni su se oporavili«, kazao je Ostović.


Pojasnio je i da nije uobičajeno da na požar jednog objekta kao u Plitvica Selo dođe 17 vozila s 41 vatrogascem, ali da je razlog tomu bio što tamo nema hidrantske mreže pa je bilo potrebno puno cisterni jer je nadopunjavanje vozila vodom bilo vrlo ograničeno.


Prvi vatrogasci koji su došli bili su zaposlenici NP Plitvička jezera, koristili su šterne i obližnje jezero Kozjak, a onda su došle cisterne.