Još bez odluke

Posao vrijedan 80 milijuna kuna: Prodaja Belvedera i Rosalije odgođena za 3. listopada

Aleksandra Kućel Ilić

Foto:  R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Odgodu Skupštine vjerovnika tvrtke G.H.B. u stečaju zatražio je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), čije su tražbine u iznosu od 56 milijuna kuna najveće u ovom stečajnom postupku



OPATIJA – Hoće li hotel Belvedere s depandansom i Casino Rosalia uskoro dobiti nove vlasnike ili ne, trebalo se saznati jučer, kada je na Trgovačkom sudu u Rijeci održana najavljena Skupština vjerovnika tvrtke G.H.B. u stečaju.


No, kako saznajemo, do glavne odluke, one o prodaji opatijskih nekretnina, zasad ipak nije došlo budući da je odgodu Skupštine vjerovnika zatražio Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), čije su tražbine u iznosu od 56 milijuna kuna najveće u ovom stečajnom postupku. Trgovački sud je odobrio taj zahtjev za odgodom Skupštine, a prema riječima stečajnog upravitelja Lorisa Raka, nova je Skupština vjerovnika G.H.B.-a u stečaju sazvana za 3. listopada.


Dakle, bez obzira na to što je nedavno Odbor vjerovnika jednoglasno zauzeo stav da se prihvati ponuda austrijske tvrtke spremne kupiti tri objekta, CERP je zatražio nešto više od sedam dana kako bi na temelju raspoloživih podataka donio odluku o tome isplati li se zaključiti ovaj posao ili ne.




Podsjetimo, na raspisanom natječaju je jedini ponuditelj bila tvrtka Holster Privatstiftung iz Beča koja je za preuzimanje tri nekretnine uz more u Opatiji ponudila 82.050.000 kuna.


Na jučerašnjoj Skupštini vjerovnika se trebalo dati odobrenje ponuditelju za stjecanje nekretnina, pokretnina i prava stečajnog dužnika, a stečajnom upravitelju Lorisu Raku suglasnost za sklapanje ugovora o kupoprodaji nekretnine s Holster Privatstiftungom iz Beča, što se, međutim, zbog odluke CERP-a nije dogodilo.


Austrijski ponuđač pod vlasničkom kontrolom ima tvrtku Gitone Adriatic, odnedavno poznatu kao tvrtku koja je na putu preuzimanja većinskog paketa dionica LRH, pa bi, ukoliko na kraju dođe do realizacije ovog posla, i danas najjači kvarnerski lanac hotela na Opatijskoj rivijeri još dodatno ojačao.



Na raspisanom natječaju je jedini ponuditelj bila tvrtka Holster Privatstiftung iz Beča koja je za preuzimanje tri nekretnine uz more u Opatiji ponudila 82.050.000 kuna



Uz druge vjerovnike, na Odboru vjerovnika je glas za prodaju objekata bečkom Holster Privatstiftungu dao i Grad Opatija kojemu je u interesu da se smještajni objekti i poznata kockarnica, ali i zapušteno kupalište ispred zatvorenog hotela Belvedere, što prije stave u funkciju turizma.


No, hoće li se to dogoditi i u kojem roku, saznat će se najranije u drugoj polovici idućeg tjedna.