Kraj lejta na tržnici

Opatijski mrkat šareni se u jesenskim bojama: Pronašli smo i vrganj od – kilograma

Aleksandra Kućel Ilić

Jelka Sušanj i top atrakcija - ogromni vrganj vrijedan 100 kuna / Snimio Marin ANIČIĆ

Jelka Sušanj i top atrakcija - ogromni vrganj vrijedan 100 kuna / Snimio Marin ANIČIĆ

Ne događa se često da mogu ponuditi »ovako velu gubu«, kako mi kažemo po domaći. Vrganj je ubrala moja susjeda iznad Opatije, na lokaciji koju mi zovemo »plovanov dol« - otkrila je Jelka Sušanj, najstarija prodavačica koja svaki dan nudi svježe voće i povrće na štandu »trbuha grada«



OPATIJA Kraj ljetne sezone i dolazak jeseni, kiše, vjetra i tmurnijeg vremena osjeća se i na gradskom »mrkatu«. Štandovi zelene tržnice puni su plodova jeseni, primamljivih boja, mirisa i okusa. No, jesen je osim nižih temperatura, a »fanj« jer zahladilo, ujedno donijela i neke promjene u ponudi.


Primjerice, sirana Gligora koja je poslovala na opatijskoj tržnici nedavno je zatvorila svoja vrata, pa su potrošači izgubili mjesto na kojemu se mogao kupiti iznimno kvalitetan sir s otoka Paga, te drugi domaći proizvodi koji »drže cijenu«.


Umjesto kolutova sira - tek uspomena, opatijski mrkat, tržnica, Snimio Marin ANIČIĆ


Umjesto kolutova sira – tek uspomena, opatijski mrkat, tržnica, Snimio Marin ANIČIĆ





Prema informacijama dobivenim od nadležnih za upravljanje opatijskom tržnicom iz tvrtke Komunalac, a to su Duško Kulaš, voditelj Radne jedinice Usluge, te Jadranko Stanić, voditelj gradskog »mrkata«, natječaj za spomenuti prostor koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji u prizemlju je u pripremi.


Prema uvjetima natječaja, bit će to ponovno trgovina za prodaju sira, za što, kako najavljuju, već postoji iskazan interes.


Obilasci bez kupovine


Dakle, za poslovne prostore u prizemlju interes postoji, no teže se iznamljuju prostori na katu. Primjerice, za bivšu biljnu ljekarnu se zasad još nije pronašao novi zakupac, pa do daljnjeg nažalost ostaje prazna. Također, u krugu mrkata, s bočne strane zgrade je slobodan i jedan od kiosaka za prodaju cvijeća.


Dvije cvjetarne rade, no treća je zatvorena, opatisjki mrkat, tržnica, Snimio Marin ANIČIĆ


Dvije cvjetarne rade, no treća je zatvorena, opatisjki mrkat, tržnica, Snimio Marin ANIČIĆ



– Turistička sezona je završila, a tijekom ljeta su turisti dolazili na tržnicu osim u individualnom aranžmanu i organizirano, s turističkim vodičima. No, bili su to uglavnom samo obilasci, bez kupovina, pa sami trgovci od tih posjeta nisu imali puno koristi. Posebno su ove godine za organizirani obilazak bili zainteresirani Japanci i Kinezi koji međutim nisu puno kupovali – primijetio je Stanić.



Bundeve različitih veličina i različitih vrsta, od onih najmanjih, dekorativnih, ali ujedno i jestivih, do onih većih i vrlo velikih koje će vrhunac popularnosti dosegnuti koncem listopada, uz »Noć vještica«, zaštitni su znak opatijske tržnice ujesen. Za kilogram treba izdvojiti desetak kuna. Kilogram slatkoga grožđa košta dvadesetak kuna, sorta grožđa fragola je po 16, a šljive po 12 kuna.



Da je ljeto 2018. definitivno otišlo u sjećanja, prodavačice na placi itekako osjećaju.


– Sada više ne navraćaju bezbrižni turisti-kupači koji su na tržnicu dolazili po malo voća. Nisu doduše kupovali puno i bilo je to uglavnom dosta skromno, ali turisti koji dolaze izvan sezone još više od onih ljetnih dolaze obići mrkat samo kao turističku atrakciju, a manje da bi na njemu trošili – rekla je najstarija opatijska »teta placarica« Jelka Sušanj. Na njezinom štandu jučer top atrakcija – vrganj ili po domaći »guba« od kilograma. Mnogi ju razgledavaju, turisti vade foto-aparate i raspituju se o kojoj je gljivi riječ, no – samo toliko. Vrganj težak 100 kuna čekao je pravog kupca koji zna cijeniti bogatstvo naših šuma.


Simbol jeseni - bundeva , opatijski mrkat, tržnica, Snimio Marin ANIČIĆ


Simbol jeseni – bundeva , opatijski mrkat, tržnica, Snimio Marin ANIČIĆ



Ubrana »va susešćine«


– Ne događa se često da mogu ponuditi »ovako velu gubu«, kako mi kažemo po domaći. Vrganj je ubrala moja susjeda iznad Opatije, na lokaciji koju mi zovemo »plovanov dol« – otkrila je Sušanj.


Po njezinim riječima, ukusnu gljivu se može pripremiti na razne načine.


– Kada imamo nekoliko vrsta gljiva, vrlo je dobar recept napraviti ih na gulaš, ali moji doma vole da se vrganj pripremi »na suho«. Dakle, dinsta se kapula, češnjak i gljive i kada je sve gotovo »hite se jaja zgora« – predlaže ovaj jednostavan recept opatijska prodavačica.


Mnogi zastaju ispred vrganja-kapitalca kojemu još dodatnu atrakciju daje činjenica da je ubran tu, »va susešćine«. No, je li gljiva jestiva i može li se u njoj uživati bez ikakvih sumnji, zanimalo je neke od potencijalnih kupaca. Iskusna gospođa Sušanj kaže da ne bi ovu deliciju nudila da nije u potpunosti sigurna u to da nije otrovna.


– Berači gljiva ih znaju razlikovati, a isto tako i mi prodavači. Ova je gljiva ukusna, zdrava i mogu reći da je čak bolja i od najfinije teletine -reklamirala je »gubu rekorderku« Sušanj. Kaže da vrganja tijekom nekoliko proteklih sezona u našim krajevima nije bilo puno, no ova je jesenska sezona jednom riječju – odlična.


Jelka Sušanj, vrganji, vrganj od 100 kuna, opatijski mrkat, tržnica, Snimio Marin ANIČIĆ


Jelka Sušanj, vrganji, vrganj od 100 kuna, opatijski mrkat, tržnica, Snimio Marin ANIČIĆ



bundeva, Marija Perković, opatijski mrkat, tržnica, snimio Marin ANIČIĆ


bundeva, Marija Perković, opatijski mrkat, tržnica, snimio Marin ANIČIĆ