Koncert za pamćenje

LJETO NA LJETNOJ Ansambl Lado pružio sunčev sjaj svima u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Pod vedrim opatijskim nebom i pred zadovoljnom publikom folkloraši svjetskoga glasa su pozvali na ljubav, mir, toleranciju i stvaranje mostova prijateljstva između naroda i njihovih kultura



OPATIJA – Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado odaslao je sinoć iz Opatije koncertom nazvanim »Neka sjaji sunce svima«, poruku punu optimizma, nadahnuto predstavio svoj umjetnički izričaj i otvorio »Ljeto na ljetnoj«.


Pod vedrim opatijskim nebom i pred zadovoljnom publikom, ovi su folkloraši svjetskoga glasa, dvosatnim programom pozvali na ljubav, mir, toleranciju i stvaranje mostova prijateljstva između naroda i njihovih kultura. Prekrasan doživljaj na otvorenju ljetne sezone priredbi u organizaciji Festivala Opatija.


Najpoznatiji folklorni ansambl u Hrvatskoj tijekom 2019. godine slavi sedamdesetu obljetnicu uspješnog umjetničkog djelovanja, a jučerašnjim koncertom su se publici u Opatiji predstavili nakon manje od godinu dana od zadnjeg nastupa na ovim prostorima.




Kako bi na što dojmljiviji način otvorili sezonu različitih kulturno-umjetničkih manifestacija na opatijskom teatru na otvorenom, članovi Ansambla Lado su priredili zanimljiv program koji je bio posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Publika je mogla uživati u šesnaest plesnih i glazbenih brojeva, odnosno prikazu folklornih običaja Hrvata koji stoljećima žive u iseljeništvu.


Uz vrhunske izvedbe pedesetak umjetnika Ansambla Lado, sinoć se tako u prekrasnom ambijentu Ljetne pozornice s lakoćom moglo prepustiti raznolikosti i bogatstvu narodnoga ruha i jedinstvenih nošnji, te na osobit način upoznati život i običaje Hrvata koji žive u raznim zemljama.


Ljeto na ljetnoj je otvoreno, a ovogodišnja premijera je još jednom potvrdila zbog čega se Lado svrstava među ponajbolje svjetske folklorne skupine. Tijekom sedamdeset godina karijere, ovi su folklorašinastupali više od 5.000 puta diljem Hrvatske i svijeta, te podjednako osvajali i publiku i stručni žiri, zbog čega su često nagrađivani. Nastupom u Opatiji, baš kako to ističe i sam naziv koncerta, »pružili su sunčev sjaj svima«.