Čoko arhitektura

ATRAKCIJA KOJA SE GRADILA TRI DANA Čokoladni Lungomare od Miramara do Ville Ariston

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Najveća atrakcija gradila se od petka do nedjelje prema dizajnu Marine Prijatelj uz koju je opatijske poznate znamenitosti od čokoladnih blokova izradila kiparica Georgette Yvette Ponté, uz pomoć Klare Rabenseifner Miljević, slastičarnice Kakao i učenika Ugostiteljske škole Opatija



OPATIJA Čokolada je neodoljiva slastica, ali i odličan materijal za kreiranje umjetničkih uradaka kojima je veliki plus ne samo to što primamljivo izgledaju, već i to što su jestivi.


Na Festivalu čokolade u Opatiji uz koji je otvoren ovogodišnji opatijski Advent je tako jučer točno u podne razrezana slatka čokoladna torta Lungomare dugačka četiri metra, »čoko-arhitektonski« poduhvat u sklopu projekta Croatian Choco Concept. Najveća atrakcija ovogodišnjeg slatkog opatijskog festivala gradila se od petka do nedjelje prema dizajnu Marine Prijatelj uz koju je opatijske poznate znamenitosti od čokoladnih blokova izradila kiparica Georgette Yvette Ponté, a u projektu su još sudjelovali i Klara Rabenseifner Miljević, slastičarnica Kakao i učenici Ugostiteljske škole Opatija.


Slatki početak 


Komad torte je koštao 15 kuna, a autorice su po završetku »čoko-projekta« bile zadovoljne.




– Torta je kompletno jestiva jer smo koristile jestive boje, a da bi nastala utrošeno je 100 kilograma čokolade i 250 jaja. U izradi čokoladnih skulptura bilo je malo poteškoća jer je materijal bio zahtjevan, ali na kraju je sve dobro završilo i dobili smo puno pohvala – rekla je Georgette Yvette Ponté, a nadovezala se Marina Prijatelj.


– Od čokolade smo izgradili opatijsku dionicu naše najpoznatije šetnice uz more od hotela Miramar do Ville Ariston, što je po mojoj procjeni oko 4 i pol kilometra. Zato i torta ima nešto više od 4 metra i vrlo sam zadovoljna kako je u konačnici ispala – dodala je Prijatelj.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Prema podacima organizatora, Turističke zajednice Grada Opatije, bogat program otvorenja Adventa u Opatiji i povoljne vremenske prilike utjecale su i na posjećenost manifestacije i kompletnog programa u gradu. Procjenjuje se da je Opatiju tijekom prvog vikenda adventa posjetilo oko 20 posto više gostiju nego lani. Mnogi su ciljano i organizirano, autobusima iz Hrvatske i inozemstva dolazili na Festival čokolade, ali se rijeka ljudi u privatnim aranžmanima slila u grad i iz cijele okolice.


– Sladak početak Adventa uz Festival čokolade i otvorenje klizališta na Ljetnoj pozornici privukao je ovog vikenda više od dvadeset tisuća posjetitelja u romantičnu blagdansku atmosferu Opatije čiji su parkovi, trgovi, ulice i hotelske terase bili ispunjeni događanjima – naveli su iz Turističke zajednice Grada Opatije.


Čokoladni Orašar 


Uz hotel Kvarner, čokoladnim spektaklom mogao se podičiti i Milenij Choco svijet gdje je održana »antistres terapija« razbijanja i degustacije velike table čokolade, ali i izgrađeno kiparsko remek-djelo – Orašar, zaštitni znak ovogodišnjeg Adventa, kojeg je od čokolade izradio Antonio Licitra.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Umjetnički paviljon »Jurja Šporera« i njegova okolica bili su i pozornica za zabavu mnogobrojnih posjetitelja svih uzrasta – najmlađi su uživali u predstavama te radionici izrade slastica, a stariji u koncertima grupe Padre, zbora »Sempre Allegro« iz Rijeke, Dina Antonića uz 4 Shades te klape Mirakul, a svi zajedno u atraktivnoj izložbi svjetlosnih instalacija »Visualia Christmas Park« i intraktivni Wishing well, odnosno, fontanu Helios i Selena, na kojoj su se prikupljali dragovoljni prilozi za socijalne programe Društva Naša djeca. Kod Šporera se uz glazbene programe moglo uživati i punču, toplom čaju ili kuhanom vinu, kao i jelima idealnim za ovo godišnje doba, dok je opatijska tržnica postala »Slatki mrkat« a Ljetnom pozornicom zavladala »Ledena čarolija«. Iz Turističke zajednice najavljuju kako se program Adventa u Opatiji nastavlja i preko tjedna uz prigodnu zimsku ponudu kod Šporera, na mrkatu i na Ljetnoj pozornici, a koju će upotpuniti i zanimljivi glazbeni programi.


Od Orašara do šumećih kuglica


– Za naše prvo sudjelovanje na Festivalu čokolade izradili smo slatke skulpture Orašara koji je ove godine zaštitni znak Adventa u Opatiji. Debitanti smo, jer uskoro otvaramo slastičarnicu »Zvončarnica« u Viškovu i ovo nam je izvanredna prilika za promociju – rekla je Jasmina Šehić iz ove slastičarnice pred otvaranjem. Karmen Poredoš iz slovenske tvrtke »Iridis« u Opatiji je drugu godinu uzastopce.


– Organizacija je odlična, a zadovoljni smo i odazivom publike. Naša je čokolada punog okusa, te smo drugačiji od ostalih po tome što izrađujemo i čokoladu bez šećera pogodnu za dijabetičare, te bio čokoladu s bio voćem – rekla je Karmen Poredoš. Među posjetiteljima sajma bio je i zaljubljenik u čokoladu Edvard Primožić iz Lovrana.


– Opatija zaslužuje ovako lijepe manifestacije poput Adventa i Festivala čokolade. Evo, čak je i sunce popratilo festival. Mislim da će mnogi pronaći na sajmu nešto za sebe, a ja ću kupiti čokoladu s puno kakaoa koja se reklamira kao zdrava hrana, te usput i malo fotografirati s obzirom da je to moja zanimacija – objasnio je Primožić. Hedona d.o.o., križevačka čokolaterija, proizvodi sedam vrsta pralina i mliječnu i tamnu čokoladu uz pomoć vrsnih čoko majstora.


– Hedona je osnovana od strane Udruge osoba s invaliditetom grada Križevaca 2013. godine i imamo jako kvalitetne proizvode, a u Opatiji smo na Festivalu čokolade već treću godinu i uvijek smo jako zadovoljni i već imamo i svoje vjerne kupce – rekla je Marijana Habdija iz Hedone. No, čokolada nije samo užitak za nepce, već i pravi preporod za kožu, o čemu Meri Pincan koja se bavi prirodnom kozmetikom i drugu godinu izlaže u Opatiji kaže:


– Svima bih preporučila šumeće čokoladne kuglice koje se stavljaju u kadu. Želimo pokazati da se čokolada itekako može primijeniti u njezi tijela, budući da hrani kožu, njeguje ju i daje joj potrebnu masnoću.