PODJELA KANTI

Odvoz smeća “od vrata do vrata” stiže i u Bašku

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Djelatnici Ponikvine Eko patrole ovih su dana počeli s podjelom kanti korisnicima na području Baške, obilazeći ulicu po ulicu i objekt po objekt prema unaprijed objavljenom rasporedu. Nakon što kante dobije većina građana, započet će uklanjanje svih dosadašnjih setova kontejnera



KRK Kako je to proteklih tjedana bilo i najavljivano, krčko komunalno društvo Ponikve Eko otok Krk započelo je i na području Općine Baška s postupkom podjele kućnih setova kanti namijenjenih provedbi sustava odvoza otpada po modelu »Od vrata do vrata«.


Uvođenje sustava koji je već neko vrijeme uspješno implementiran i na ostatku otoka Krka, provodi se kroz aktivnosti Ponikvine Eko patrole čiji djelatnici od početka proteklog tjedna marljivo dijele i raspoređuju kante tamošnjim korisnicima njihovih usluga, obilazeći ulicu po ulicu, odnosno, kako sami komunalci kažu – objekt po objekt, a sve prema rasporedu objavljenom na internetskim stranicama Ponikava te Općine Baška.


Nikoga ne preskačući niti dijeleći kante »unaprijed« u ulicama koje još nisu na redu, djelatnici Ponikvine ekopatrole Bašku ovih dana prolaze poštujući raspored »cjelina« na koje su u tom postupku razdijelili to otočno lokalno središte.


Informiranje korisnika




– Svim korisnicima koje zbog bilo kojeg razloga ne zateknemo kod kuće, tijekom podjele kanti u njihovoj ulici, Eko patrola će ostaviti obavijest s brojem telefona na koji se mještani potom mogu javiti, a radi dogovora oko naknadne dostave posuda za odlaganje otpada – objasnio nam je postupak Ivan Jurešić, pomoćnik direktora KD-a Ponikve Eko otok Krk. Osim toga, na svakoj obavijesti nalazi se i broj info centra na koji se građani mogu obratiti sa svim pitanjima. Nakon što Eko patrola obiđe teren označen na karti i većini korisnika koji ondje žive podijeli kante, započet ćemo s uklanjanjem svih dosadašnjih »javnih setova« kontejnera u dijelovima naselja Baška pripremljenim za začetak provođenja postupka »od vrata do vrata«.


Pritom, osim same podjele kanti, Eko patrola ovih dana korisnicima u Baški pruža i sve ostale informacije vezane uz novi sustav prikupljanja otpada. To se provodi kroz razgovor s korisnicima komunalnih usluga, ali i posredstvom edukativnih materijala – brošura, letaka i kalendara odvoza, objašnjavaju komunalci.



Posredstvom na terenu angažiranih »ponikvara«, Bašćani se ovih dana mogu opremiti i posebnim vrećicama za odlaganje dječjih pelena (koje, poručuju, ne bi trebalo odlagati u kante za nerazvrstani otpad), ali i informativnim letcima na stranim jezicima, posebno namijenjenim turistima koji će, kao i svakog proljeća, i ove godine ubrzo iznova početi »okupirati« Bašku.



Podzemni kontejneri


Početak samog odvoza otpada s kućnih pragova Bašćana krenut će nakon podjele svih kanti i dovršetka posla oko uklanjanja svih javnih setova s ulica, napominju otočni komunalci, pozivajući sve koji idućih dana budu imali potrebu za bilo kakvom vrstom dodatnih pojašnjenja ili informacija vezanih uz provedbu novog, učinkovitijeg načina zbrinjavanja kućnog otpada, da se obrate djelatnicima Ponikvina informacijskog centra na broj telefona 051/654-666.


Nevezano uz započeti postupak opremanja Bašćana novim kućnim kantama za otpad, u toj krčkoj općini uskoro kreće i gradnja setova većih podzemnih kontejnera koji će, razmješteni na pet najfrekventnijih lokaliteta u Baški, Jurandvoru i Dragi Bašćanskoj, također činiti »nadopunu« sustava u sklopu kojeg se na cijelom otoku već sad odvojeno prikuplja više od polovice od ondje ukupno »proizvedenog« otpada. Po tome Krk već godinama spada u sam vrh nacionalne liste ekološki najosvještenijih te po tom pitanju i najuređenijih lokalnih sredina.