Prijepor u koaliciji

Vlada zasad ostaje kod stava da istospolni partneri neće usvajati djecu

Hina

»Razgovarat ćemo. Ne vidim ja tu ništa posebno problematično. Svaka stranka ima neke svoje vrijednosti, svoja načela. Ono što je vlada napravila, smatramo da je dobro, odgovorno, primjereno, da poboljšava cijeli okvir koncepta uopće udomiteljstva. I mi iza toga stojimo i taj prijedlog ide u Sabor, a uvijek smo za razgovore«, dodao je premijer 



Premijer Andrej Plenković u srijedu je Vladin prijedlog zakona o udomiteljstvu ocijenio dobrim jer poboljšava okvir za koncept udomiteljstva, a amandmane HNS-a, koji je dio vladajuće većine, ne doživljava kao nešto dramatično jer, kaže, to je demokracija i svaka stranka ima neka svoja načela i vrijednosti.


»Vlada stoji pri onom što smo rekli«, rekao je Plenković novinarima na Markovom trgu pri odlasku na saborsku raspravu o proračunu za iduću godinu, upitan ima li šanse da popusti partneru u vladajućoj većini, s obzirom na to da je HNS podnio amandman na konačni prijedlog Zakona o udomiteljstvu kojim traži da se udomiteljstvo omogući i životnim i neformalnim životnim partnerima.


»Razgovarat ćemo. Ne vidim ja tu ništa posebno problematično. Svaka stranka ima neke svoje vrijednosti, svoja načela. Ono što je vlada napravila, smatramo da je dobro, odgovorno, primjereno, da poboljšava cijeli okvir koncepta uopće udomiteljstva. I mi iza toga stojimo i taj prijedlog ide u Sabor, a uvijek smo za razgovore«, dodao je premijer na pitanje je li mu čudno da je HNS promijenio mišljenje budući da su HNS-ovi ministri u Vladi glasali su za prijedlog zakona koji je poslan u saborsku proceduru.




Plenković ne smatra da je to nekorektno. »Ne bih rekao da je nekorektno. Svatko ima neke svoje pristupe. To je demokracija. Pa ne možemo biti svi isti«, rekao je te se složio da je HNS svoj prijedlog mogao dati i ranije.


Na kraju je na pitanje hoće li nagovoriti HNS da promijeni mišljenje odgovorio: »Bit će sve dobro«.


Zakon o udomiteljstvu koji Vlada predlaže je dobar i na dobrobit je djece, poručila je u srijedu ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te prozvala SDP i HNS jer, kada su bili na vlasti, nisu predložili zakon kojim bi se udomiteljstvo omogućilo i istospolnim registriranim partnerima, a Mostu je spočitnula da sadašnji predloženi zakon, iako je dobar, ne žele poduprijeti kako ne bi dali podršku HDZ-u. 


»Zakon je u drugom čitanju. Vlada ga je jednoglasno usvojila i ja ću ga u ime predlagatelja i predstavljati. Zakon je dobar, usmjeren je na poboljšavanje uvjeta udomljavanja djece i odraslih i mislim da će ga zastupnici, koji se svi u javnom prostoru zalažu za dobrobit djece, tako shvatiti i tako ga prihvatiti«, ocijenila je Murganić u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.


Na predloženi zakon amandmane je uputio HNS, koji je dio vladajuće većine, a Murgaić kaže da te amandmane nije vidjela ali se o njima može raspravljati jer zastupnici odlučuju kako će zakon u konačnici izgledati.


Prema Vladinom prijedlogu zakona mogućnost udomljavanja djece ne bi imali istospolni registrirani partneri što, upozorili su novinari, mnogi smatraju izravnim kršenjem članka 14. Ustava, koji govori da svatko ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.


Murganić odvraća da svi koji kritiziraju predloženi zakon čine to upravo zbog članka u kojem se nabraja tko može biti potencijalni udomitelj i poručuje kako su HNS i SDP, kada su bili zajedno na vlasti, imali priliku donijeti Zakon o udomiteljstvu i Obiteljski zakon u kojem bi se jasno propisalo udomiteljstvo kao pravo i istospolnih životnih partnera ili neformalnih zajednica.


»Zašto to govorim? Jer su 2015. godine donosili Obiteljski zakon i tada je bio stav vladajućih da takva mogućnost posvajanja ne bi bila na dobrobit djece, a Zakon o životnom partnerstvu su donijeli godinu dana ranije. Sadašnji zastupnik, a tadašnji ministar Arsen Bauk mogao je tada svojoj većinskoj vladajućoj koaliciji staviti isti ovaj zaključak koji je predložio nama u prvom čitanju i koji zastupnici nisu prihvatili«, kaže Murganić.


Isto tako, Most se zalaže za dobrobit djece, ali iako znaju da je zakon dobar, ne žele ga podržati jer ne žele podržati HDZ. Pa se pitam o komu i čemu razgovaramo, o podršci HDZ-u ili o zakonu, poručila je Murganić.