IDS-ov eurozastupnik

Valter Flego: Talijanski neofašisti nisu izdvojen slučaj, ali neće prevariti Fiumane i Istrijane

Tihana Tomičić

Valter Flego / Foto: D. JELINEK

Valter Flego / Foto: D. JELINEK



Eurozastupnik IDS-a Valter Flego komentirao je u Bruxellesu prošlotjednu provokaciju talijanskih neofašista u Rijeci, rekavši kako to nije izdvojen slučaj već dio trenda koji u pojedinim državama članicama sve više dobiva na snazi.


No, siguran sam, dodao je, na našim područjima to nema nikakvog uporišta.


– Teško ćete prevariti Fiumane i Istrijane. Politički marginalci mogu sebe nazivati suverenistima, nacionalistima ili kad god već, ali svi jako dobro znamo što su. Za nas je fašizam bio i ostat će oličenje zla. Jer ova nazadna i poražena ideologija svijetu je donijela samo smrt i patnju, rekao je Flego.




Potpredsjednik sam stranke koja zahtijeva zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva i to dovoljno govori o mom stavu u situacijama poput ove nedavne u Rijeci. Protivim se svakom, ali baš svakom toleriranju mržnje te relativiziranju fašističkih ideja, bez obzira da li dolaze s naše ili bilo koje druge strane. Ako nas je povijest nešto naučila, to je da protiv fašističkih ideja treba odlučnost i beskompromisnost, dodao je.


Flego je komentirao i opće bujanje takvih politika u EU:


– Takozvana “puzajuća konzervativna revolucija” više ne puže. Njihovi predstavnici danas su se ohrabrili i hodaju uzdignutih glava. Štoviše, danas po prvi puta u povijesti Europske unije ekstremni desničari okupljeni su u zajedničku grupaciju. S 10 posto svih zastupnika Europskog parlamenta čine petu najjaču skupinu.


Trude se ostaviti dojam borbe protiv establištmenta i političkih elita, ali u suštini žele resetirati uništiti Europu te vratiti vrijeme unatrag za više od pola stoljeća. Ja ih odmah prepoznajem i po tome što se njihov odnos prema prošlosti svodi na besramno manipuliranje utvrđenim povijesnim činjenicama i svatko, baš svatko od njih služi se retorikom stvaranja patničkog narativa svojih zemalja.


Da nije tragično, bilo bi smiješno. Međutim, u nečemu se razlikuju. A to jest da se nikako ne mogu dogovoriti oko jedne nulte, startne točke gdje bi nas “vratili”.


Pa tako nas netko želi vratiti u devedesete, netko u 1941., drugi kao u slučaju skupine neofašista u Rijeci u 1918. Gdje je tom apsurdu kraj?


Možemo li sad očekivati da će nas neke “obrijane glave iz Francuske” htjeti smjestiti u doba Napoleonovog carstva?! Za takve i njima sličnima, na ovim prostorima imamo vrlo jasnu poruku: prestanite i hote delat! – poručio im je Valter Flego.