Raskid7!

“U sekularnom društvu svi su jednakopravni”: Prosvjednici pozvali na reviziju vatikanskih ugovora

Hina

Foto: D: KOVAČEVIĆ

Foto: D: KOVAČEVIĆ

U ime udruge Protagora Vesna Puhovski poručila je kako se problem revizije vatikanskih ugovora i odvajanja crkve od države može riješiti samo dijalogom.



Prosvjed Raskid7! u subotu je Zagrebu okupio tristotinjak građana, a sa skupa je pozvano na podržavanje inicijative Pokreta za sekularnu Hrvatsku za revizijom vatikanskih ugovora, koje smatraju štetnima.


»Po sedmi put govorimo o tome da je država vatikanskim ugovorima potpuno predala i poklonila sebe, a da zauzvrat nije dobila ništa«, poručila je iz organizacije Pokreta za sekularnu Hrvatsku Sanja Sarnavka.


Pozivajući na promjenu vatikanskih ugovora ustvrdila je kako bi ih i vjernici i nevjernici trebali pažljivije pročitati.




Organizatori od obnašatelja vlasti traže prestanak prakse netransparentnog dijeljenja novca poreznih obveznika između crkvenih institucija i političara s kojima su povezani, traže obrazovanje u službi promicanja znanstvenih istina i kritičkog razmišljanja, a ne vjerske indoktrinacije.


Traže također i ravnopravnost građana pred zakonom te da mogu uživati slobodu vjerovanja i slobodu od vjerovanja.


Zahtijevaju i strože kažnjavanje svećenika-pedofila.



U ime udruge Protagora Vesna Puhovski poručila je kako se problem revizije vatikanskih ugovora i odvajanja crkve od države može riješiti samo dijalogom.


»U sekularnom društvu svi su jednakopravni, i nema ovakvih razlika koje su nametnuli vatikanski ugovori, da ljudi koji nisu vjernici financiraju duhovne potrebe vjernika, da se vjera putem odgoja nameće od najranije dobi, i da se pravna regulacija u smislu financijskog izvještavanja na crkvu ne odnosi«, kazala je Puhovski.


Borić: Zašto crkva nije stala u zaštitu silovane djevojčice


Zagrebačka gradska zastupnica iz stranke Nova ljevica Rada Borić zapitala se kako to da crkva nije stala u zaštitu djevojčice u slučaju grupnog silovanja u Zadru koje je potreslo Hrvatsku.


»Uvjeravaju nas da je raskid nemoguća misija, želimo poslati poruku da građani Hrvatske žele biti jednakopravni građani, a ne da nam političari i hijerarhija katoličke crkve, najčešće daleko od očiju javnosti, odlučuju o našim životima«, naglasila je Borić, dodavši da više ne žele religijski motiviranu diskriminaciju građana.


U ime stranke Pametno govorio je akademik Vlatko Silobrčić naglasivši kako vatikanski ugovori govore suprotno sekularnosti, da je u ugovorima Hrvatska partner koji sve daje, a malo dobiva.


Smatra kako crkva u Hrvatskoj ima poziciju koja je suprotna Ustavu, te da je rješenje svega propitivanje ugovornih obveza i njihovo usklađivanje sa realnošću.


Gradski zastupnik Naprijed Hrvatske Renato Petek poručio je kako je crkva nebrojeno puta dokazala da ne slijedi niti vlastite vrijednosti i nauk te se pita zaslužuju li onda financiranje.


Predsjednička kandidatkinja stranke Radnička fronta Katarina Peović poručila je kako prosvjetni radnici i medicinske sestre Vladi moraju poručiti da laže kad tvrdi da nema financijskih sredstava za povećanjem njihovih plaća.


»Crkvi se daje najmanje milijardu kuna, preko netransparentnih davanja lokalne uprave i samouprave«, kazala je Peović, dodavši kako se za razmještaj križa na Hipodromu za stotinjak metara dalo pola milijuna kuna.


Među okupljenima na prosvjedu bila je predsjednička kandidatkinja Starta Dalija Orešković.


(Hina) xar ykt>skr<19.10.2019. 15:03:18>res<