Tehnički problemi

U Hrvatskoj nije moguće locirati čak trećinu poziva hitnim službama

Hina

Sud EU prošli je četvrtak donio presudu koja će imati značajan utjecaj na sigurnost građana dobrog dijela ove zajednice: odlučio je kako su telekomunikacijske tvrtke dužne tijelima zaduženim za primanje hitnih 112 poziva omogućiti lociranje poziva čak i u slučajevima u kojima oni dolaze s mobitela bez SIM kartica



U Hrvatskoj zbog raznih tehničkih poteškoća nije moguće locirati čak 31 posto poziva hitnim službama što im nerijetko čini velike probleme, posebno Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, piše u ponedjeljak Jutarnji list.


Sud EU prošli je četvrtak donio presudu koja će imati značajan utjecaj na sigurnost građana dobrog dijela ove zajednice: odlučio je kako su telekomunikacijske tvrtke dužne tijelima zaduženim za primanje hitnih 112 poziva omogućiti lociranje poziva čak i u slučajevima u kojima oni dolaze s mobitela bez SIM kartica.


To je posljedica sudske bitke litavske obitelji čija je kći oteta u okrutno ubijena a jedina stvar koja joj je u tom trenutku mogla pomoći bio je mobitel za koji do danas nije jasno je li u njemu uopće bila SIM kartica.




Jutarnji list piše da odluka suda EU, nažalost, neće imati efekt na sigurnost građana i turista u Hrvatskoj. EU, naime, dopušta da države članice same odaberu hoće li građanima omogućiti hitne pozive s mobitela u kojima nema SIM kartica, a presuda se odnosi na skupine država koje su ovu opciju omogućile, namećući im sada još dodatnu obavezu da otkrivanje lokacije poziva omoguće i onda kad oni stižu s mobitela bez kartica.


Takvih je članica sve skupa 20, dok je Hrvatska odabrala biti među skupinom 8 zemalja koje ne dopuštaju ovu opciju. Pod razloge se najčešće navodi želja ovih država da onemoguće lažne pozive prema hitnim službama.


Dio razloga također bi mogao ležati u povećanim troškovima koje bi u takvim slučajevima imale i telekomunikacijske službe i službe koje primaju hitne pozive, a koje često imaju tehničkih problema pri lociranju i onih poziva za koje je poznato s kojih brojeva dolaze, piše u ponedjeljak Jutarnji list