Prognoza

Termini poput ‘pakao na zemlji’ su pretjerivanje. Ali čak i Vakula najavljuje: ‘Ovo će biti najtopliji tjedan’

P. N.

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



Termini poput ‘pakao na zemlji’ kojim brojni mediji opisuju prvi ovogodišnji toplinski val definitivno predstavljaju pretjerivanje. No da će biti jako vruće i da se nalazimo u dosad najtoplijem dijelu godine, potvrđuje i HRT-ov meteorolog Zoran Vakula u svojoj tjednoj prognozi.


– Ovaj će tjedan diljem Hrvatske biti najtopliji u dosadašnjem dijela godine, ponegdje vjerojatno i cijele. Toplinski val koji može djelovati na zdravlje već je počeo na većini Jadrana i dijelu unutrašnjosti, a u utorak će i u većini ostalih krajeva. Pritom će na Jadranu i sljedećih dana biti pretežno sunčano, uz samo ponegdje moguće kratkotrajne pljuskove, osobito u srijedu na sjevernom dijelu, a u četvrtak na južnom. I na kopnu će sredinom tjedna biti najnestabilnije, uz vjerojatno najčešće pljuskove i grmljavinu, kojih ponegdje moće biti i u ostalim danima. Svježina će se moći naći samo u gorju, budući da će noći u većini nizina biti tople, a dani vrući. Srećom, ne ekstremno, najavljuje Vakula.


Jučer su najviše temperature izmjerene u Istri i na sjevernom Jadranu – rekord je postavljen u 15 sati u Senju, gdje je živa u termometru pokazivala 37 stupnjeva Celzijusa. Zbog visokih temperatura koje se nastavljaju i danas, za cijelu je zemlju na snazi meteoalarm, pri čemu je onaj narančasti proglašen za područje Kvarnera. Upozorava se na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. 





Danas će u cijeloj zemlji biti pretežno sunčano i vruće. Uz dnevni razvoj oblaka pljuskova praćenih grmljavinom bit će ponajprije u Slavoniji i Baranji. Vjetar većinom slab, poslijepodne do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu prijepodne umjerena bura vjetar, potom sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 °C. Slično će biti i sutra, s tim da bi na Jadranu ujutro trebala zapuhati bura, a danju maestral.


– I u nastavku će tjedna u kontinentalnom području biti uglavnom vruće, mnogima i neugodno sparno. Osim sunčanog vremena ponovno će biti lokalnih pljuskova i grmljavine, vjerojatno najčešće u srijedu i četvrtak. Ni na Jadranu posvuda neće biti stabilno, ali će pljuskovi biti zamjetno rjeđi nego na kopnu. U srijedu su mogući uglavnom na sjevernom dijelu, a u četvrtak na južnom. I dok će oni u većini mjesta izostati – neće tople noći i vrući dani, tijekom kojih će i dalje biti jutarnjeg burina, ponegdje čak i umjerene bure, zatim maestrala, najavljuje Vakula.