Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Ispis članka: "Svim srcem i mislima smo uz djecu": Kapetan helikoptera opisao akciju spašavanja otrovanih turista - Novi List

NoviList.hr

"Svim srcem i mislima smo uz djecu": Kapetan helikoptera opisao akciju spašavanja otrovanih turista

HRZ

13. kolovoz 2019 16:30

Napisao: P. N.

Svaka je minuta bila važna i uistinu smo dali sve od sebe kako bi djecu što brže prevezli do KBC Split, kaže kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Marko Filipović-Grčić

Foto: HRZ / M. Karačić

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je u utorak, 13. kolovoza 2019. s helikopterom Mi-8 MTV u tri akcije hitnog prevoženja inozemnih turista kojima je bilo potrebno hitno zbrinjavanje do KBC Split.

U dvije akcije s Hvara je najprije prevezeno dvoje djece koja su u najkraćem roku dovezena do KBC Split, a odmah nakon njih posada se vratila po još dvije odrasle osobe koje su također prevezene do KBC Split.

Ovim akcijama prethodila je još jedna, i to s otoka Visa odakle je hitno prevezen strani državljanin, ronilac, zbog dekompresijske bolesti.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je cijela posada svim srcem i mislima uz djecu i ostale pacijente.

„Svaka je minuta bila važna i uistinu smo dali sve od sebe kako bi djecu što brže prevezli do KBC Split. U pratnji djece prevezli smo i majku i liječnika s Hvara te smo odmah nakon toga zbrinuli i dvoje drugih pacijenata. Prethodno smo s Visa također prevezli jednog stranog turista.

Zajedno s medicinskim timovima dežuramo 24 sata kroz cijelu godinu i uvijek smo spremni poletjeti i pružati sigurnost stanovnicima i turistima hrvatskih otoka“, poručio je natporučnik Filipović-Grčić.

Uz natporučnika Filipović-Grčića, u letačkoj posadi su bili kopilot natporučnik Ivan Omazić te tehničar letač desetnik Branimir Šimunović.

Tijekom ove godine letačke posade ETH prevezle su ukupno 322 pacijenta kroz ostvarenih 315 sati naleta.