Prognoza vremena

Rimeteo: Počela klimatološka zima, a kao da je jesen. Evo što nas čeka sljedećih dana

Portal Novilist.hr

Ilustracija Wxcharts.eu

Ilustracija Wxcharts.eu

Konkretnija promjena vidi se tek 8. prosinca



RIJEKA Prvog prosinca uobičajeno počinje klimatološka zima. Taj datum u klimatologiji je izabran iz razloga što tada vrijeme poprima više zimska nego jesenska obilježja. Međutim, nije svaki put tako, a neće biti ni ove godine, piše Rimeteo.


Zapravo, sam kraj klimatološke jeseni prošao je u zimskom tonu, kada je i uz obalu u dva navrata zabiježen minus, a sam početak klimatološke zime bit će u jesenskim obilježjima vremena.


Vidi se to i po trenutnim temperaturama koje su posvuda u porastu, a prema mjerenju u subotu od 13 sati (pljusak.com) u gorju su do 5°C, a na Kvarneru oko 10°C.




Toplina je stigla zbog izraženog zatopljenja po visini s jugozapada, povezanom s djelovanjem plitke ciklone u središnjem Sredozemlju, zbog čega je promjenjivo oblačno na većini područja, a ne smije se posve isključiti niti mogućnost za mjestimično malo kiše.


U sličnom tonu proteći će i nedjelja. Promjenjiva i pretežna naoblaka, a postojat će mogućnost i za malo kiše. Temperature iznad prosjeka za doba godine.


U ponedjeljak utjecaj oslabljene fronte sa sjeverozapada pa će se zadržati nestabilno vrijeme, a mogućnost za kišu bit će veća.


U utorak bi trebalo nastupiti prolazno smirivanje vremena, a od sredine tjedna ponovno promjenjivije uz dosta oblaka i malo kiše. Konkretnija promjena vidi se tek 8. prosinca, najavljuje Rimeteo.