Bitka za Slavoniju

RAZOTKRIVEN CRNI LABUD 2? ‘Ovako skupine u HDZ-u pomažu Škori, to je za njega dobra reklama’

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Gradonačelnik Donjeg Miholjca koji je u koaliciji s HDZ-om, otkazao je ugovoreni koncert Miroslava Škore, objašnjavajući odluku promijenjenim okolnostima, preciznije Škorinom kandidaturom



ZAGREB – Predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori naprasno je otkazan još jedan ugovoreni koncert. Trebao je 29. rujna nastupiti u Donjem Miholjcu, ali je njegovom menadžmentu iz Turističkog ureda tog grada stigao dopis u kojem ih se izvještava da koncerta neće biti i to zbog Škorinog političkog djelovanja. »Mi shvaćamo da je taj koncert zabranjen«, rekao nam je jedan od Škorinih suradnika koji vode brigu o njegovoj pjevačkoj karijeri.


Gradonačelnik Donjeg Miholjca je Goran Aladić, koji je po dužnosti i predsjednik lokalne Turističke zajednice, izabran je kao neovisni kandidat, ali u Gradskom vijeću surađuje s HDZ-om. Kad smo ga jučer telefonski nazvali, nije negirao da je Škori otkazan koncert zato što se planira natjecati na predsjedničkim izborima. Aladić ističe da su s njim dogovorili nastup u sasvim drukčijoj situaciji.


– Kad smo angažirali Škoru, bili smo sigurni da je on osoba koja u našem gradu neće izazvati nikakve podjele, nikakve otpore, nikakve animozitete među naših građanima i gostima. Tako mislimo i danas. Ono što se, međutim, promijenilo su okolnosti u kojima ni sam Miroslav Škoro više ne može upravljati takvom svojom pozicijom nakon javnog isticanja svoje legitimne namjere kandidiranja na sljedećim predsjedničkim izborima.


Ponosan na glazbu




Ljetos su se, iz istih razloga, neovisnom predsjedničkom kandidatu zahvalili gradovi Imotski i Našice te općine Rugvica i Gradina, u kojima vlast obnaša HDZ. Donji Miholjac je prvi slučaj da Škorin koncert nije otkazao gradonačelnik iz ove stranke, ali HDZ je Aladićev koalicijski partner. Škoro, pak, redovno ističe da je on glazbenik i da se ne može odreći koncerata jer je trenutačno kandidat za predsjednika Republike.


– Volim taj svoj posao, a dio mog program s kojim idem na izbore jesu moje pjesme. Bilo bi bez veze da se sad toga odreknem, dapače, ja se toga ne stidim. Silno sam ponosan, izjavio je Škoro prije mjesec dana.


Ograničavanje pristupa


Nekako bi logično bilo da ovi otkazi neće politički naštetiti Škori i umanjiti njegove izborne šanse nego da bi, zbog mogućeg revolta dijela birača, određene štete mogla čak imati Kolinda Grabar-Kitarović. Da se Škori dopustilo da nastupi u Donjem Miholjcu, za to bi znali jedino građani tog grada i okolice.



– U novonastalim okolnostima nemoguće je održati političku neutralnost tog glazbenog događaja predviđenog za sve naše građane bez obzira na političke i druge s tim povezane preferencije, ocjenjuje gradonačelnik Aladić. Stoga je Donji Miholjac odlučio raskinuti ugovor sa Škorom, da se ne bi miješale »političke preferencije i događaj od jednakog interesa za sve građane«. Aladić poručuje da će njegov grad tretirati Škoru u kampanji ravnopravno ostalim kandidatima i »vrlo rado ćemo ga vidjeti u našoj sredini«. Inače, Škorin koncert se jučer još reklamirao na službenoj stranici Grada Donjeg Miholjca.



Ali, za otkazani koncert čut će ljudi u svim dijelovima Hrvatske. Zašto onda Škori otkazuju koncerte? Zanimljivu teoriju ima jedna njemu bliska osoba.


– Možda je u pitanju crni labud 2. Možda pojedine skupine u HDZ-u zapravo ovako žele pomoći Škori, ispravno procjenjujući da ti otkazi predstavljaju za njega dobru reklamu, kaže naš sugovornik.


Glasnogovornik Škorinog stožera Mate Mijić vjeruje da je posrijedi panika HDZ-a.


– Na terenu se pokazuje da oni gube Slavoniju, a toga se u HDZ-u jako boje. Panika je razlog što je Škori otkazan koncert i u Donjem Miholjcu. Pokušavaju mu ograničiti pristup njegovim Slavoncima. Premda se tako Škori negira ustavno pravo na rad. Najavio je kandidaturu, ali to ne znači da bi sada, zajedno s članovima svog orkestra, morao prestati obavljati svoj redovan posao. Nije Ivi Josipoviću zabranjen pristup fakultetu kad se kandidirao, s obrazloženjem da su studenti birači. Ovo je presedan u hrvatskoj politici i jasan pokazatelj da se vladajuće elite boje Miroslava Škore, komentirao je jučer Mijić.