Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
29. siječnja 2020.
Ispis članka: Predstavljena knjiga mons. Nikole Eterovića "Sveta Stolica i Hrvatska" - Novi List

NoviList.hr

Predstavljena knjiga mons. Nikole Eterovića "Sveta Stolica i Hrvatska"

Apostolski nuncij u Njemačkoj

23. listopad 2019 23:34

Napisao: Tihana Tomičić

Foto: Arhiva NL

Sinoć je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na Kaptolu predstavljena  knjiga Sveta Stolica i Hrvatska, autora mons. dr. Nikole Eterovića, apostolskog nuncija u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Knjiga odgovara na više pitanja - zašto se Sveta Stolica zauzimala za međunarodno priznanje RH, kakav pravni sustav odnosa između države i Crkve vrijedi u Hrvatskoj, je li suradnja Crkve i država u suprotnosti s načelom da su država i Crva svaka u svojem poretku neovisne i samostalne, koje druge države imaju slične ugovore sa Svetom Stolicom kao i Republika Hrvatska, koliko je bilo službenih susreta predstavnika Svete Stolice i Republike Hrvatske, koji su sveci i blaženici živjeli na područjima na kojima danas žive  Hrvati te koji su prioriteti Svete Stolice u međunarodnoj zajednici.

Na predstavljanju je ocijenjeno kako je mons. Eterović prije svega izvrstan poznavatelj onoga o čemu piše, jer je skoro četrdeset godina u službi Svete Stolice, a o knjizi su govorili kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, potom ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman te prof. dr. Frane Staničić i prof. dr. Josip Šalković.

- Crkva je otvorena, i to će i ostati, poručio je Bozanić.