Analiza koeficijenata

Plenkovićev plan s konzultantima neodoljivo podsjeća na Čačićev “clean start”: ‘Mi te ljude nemamo’

Jagoda Marić

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Neke usluge trebate jednom u 20 godina pa nećete za to stvarati cijelu instituciju. U Beču su snimanje stanja u gradu naručili od stranih konzultanata i nitko nije stvarao strku oko toga, kaže Radimir Čačić



ZAGREB – Kad je premijer Andrej Plenković najavio da Vlada zaposlenima u javnom sektoru nudi povećanje osnovice za plaće od 6,12 posto, te analizu koeficijenata koji utječu konačni iznos plaća za što je spreman angažirati i vanjske konzultante, podsjetila je ta najava na situaciju s početka mandata Vlade Zorana Milanovića kad je tadašnji potpredsjednik Radimir Čačić najavio Clean start, projekt u kojem su vanjski konzultanti trebali snimiti stanje u kojem vlast preuzima pojedina ministarstva i javna poduzeća. Iako nije riječ o potpuno istom poslu, i Čačić tada i Plenković danas, očito su mislili da objektivno stanje, bilo u državnim tvrtkama i ministarstvima, bilo koeficijente kojima vrednuje rad svojih zaposlenih, država nije u stanju sama procijeniti.


Korisna analiza


Projekt Clean start bio je izložen većim kritikama javnosti nego što je to danas slučaj s angažiranjem konzultanata za procjenu koeficijenta, a Vlada je tadašnja je Vlada pod pritiskom javnosti umjesto međunarodnog natječaja odlučila angažirati domaće institucije i tako je spustila cijenu s procijenjenih 40 na četiri milijuna kuna. Posebno kritičan tada je bio HDZ koji je smatrao besmislenim da država troši novac na nešto što sigurno njezine službe, između ostaloga i Državna revizija mogu utvrditi. Milanović je popustio i posao su odradili domaći ljudi, a Čačić nije dočekao da oni završe posao, jer je otišao iz Vlade, a na njegovo mjesto je došao SDP-ovac Branko Grčić, koji je javnosti predstavio rezultate tog projekta. Danas Grčić kaže da je Vladi ta analiza sigurno koristila, ali mu je teško procijeniti koliko, no inzistira na tome da nije riječ o istom poslu kakav najavljuje Plenković. Grčić ipak priznaje da Hrvatska u sklopu državne uprave nema institucije koje bi na jednom mjestu mogle obaviti posao koji je tada zahtijevala Milanovićeva Vlada, a vrlo vjerojatno ni onaj koji danas traži Plenkovićeva Vlada uz napomenu da ne zna želi li današnji premijer doista dobiti jasnu sliku stanja ili mu je angažiranje konzultanata samo prilika za odgodu suočavanja s problemom.


Domaći Clean start


Toga se pribojava i Čačić, koji podsjeća da je premijer slično postupio i u slučaju Ine i ustaškog pokliča Za dom spremni.– Premijer je osnovao povjerenstvo kad nije znao što bi s tim pokličem, pa je najavio da će država kupiti Inu, a kako bi odgodio raspravu o tome sada angažira konzultante da mu slože financijski plan i kažu što dalje s Inom, a valjda je trebao imati plan kad je najavio kupnju Ine, ističe Čačić. No, on i danas misli da je Clean start bila dobra ideja, a na kraju je država od nje dobila barem na jednom mjestu pregled stanja, ali da bi bilo puno bolje da su konzultanti angažirani na međunarodnom natječaju.– To je to hadezeovsko-socijaldemokratsko licemjerje o tome da se neće trošiti novac na vanjske konzultante, ali mi u državi nemamo službe za neke poslove i to nije sramota priznati, nemaju ih ni druge države pa onda angažiraju konzultante. Neke usluge trebate jednom u 20 godina pa nećete za to stvarati cijelu instituciju. U Beču su snimanje stanja u gradu naručili od stranih konzultanata i nitko nije stvarao strku oko toga zašto to ne rade Austrijanci, zaključuje Čačić.