Reakcija premijera

Plenković poslao poruku Đakiću: Nije primjereno da HVIDRA postavlja uvjete HDZ-u s kim će koalirati

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

"Mi ne dirigiramo drugome mišljenja ni stavove, niti poruke koje žele uputiti javnosti. Ima tko odlučuje o parlamentarnoj većini i partnerima", poručio je premijer



Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak u Orahovici da o mogućem izlasku SDSS-a iz vladajuće koalicije najprije želi čuti mišljenje tijela te stranke.


Upitan je li tijekom posjeta Virovitici razgovarao s čelnikom HVIDR-e Josipom Đakićem, budući da HVIDR-a inzistira na tome da SDSS izađe iz koalicije, Plenković je rekao da će razgovarati, ali o tome najprije želi čuti stav tijela SDSS-a.


Plenković smatra kako nije primjereno da netko, u konkretnom slučaju HVIDRA-a, postavlja uvjete HDZ-u s kim će koalirati. “Što se toga tiče odlučivat će HDZ i partneri u parlamentarnoj većini”, rekao je premijer novinarima nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.




“Mi ne dirigiramo drugome mišljenja ni stavove, niti poruke koje žele uputiti javnosti. Ima tko odlučuje o parlamentarnoj većini i partnerima”, poručio je.


Upitan ima li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović punu potporu slavonskog HDZ-a s obzirom da je na tom području popularan nezavisni kandidat Miroslav Škoro, Plenković je kazao da ona uživa potporu cijeloga HDZ-a. “Ne vidim tko bi to, gdje i kako mogao dovesti u pitanje”, dodao je.


Nagodba o restrukturiranju nekadašnjeg Agrokora se mora poštovati


Premijer Andrej Plenković rekao je kako se nagodba u restrukturiranju nekadašnjeg koncerna “Agrokor” mora poštovati, što se odnosi i na pitanje refinanciranja roll-up kredita.


“Nagodbu će sigurno poštovati novoosnovana ‘Fortenova grupa’ i obveza plaćanja graničnog duga, kako je dogovorena u nagodbi bit će poštovana”, rekao je premijer, dodavši da to uopće nije sporno te da oko toga dileme nemaju predstavnici Fortenova grupe ni dobavljači.


Premijer je naglasio kako je bitno da se Uprava i dobavljači međusobno dogovore, a Vlada je tu da im pomogne kako bi se postigao dogovor o dinamici isplata.


Dodao je da ministar gospodarstva Darko Horvat razgovara s predstavnicima Uprave i dobavljačima te je siguran da će se naći rješenje, dok bi se refinanciranje kredita trebalo realizirati ovaj tjedan.


Plenković je ustvrdio da hrvatske porezne obveznike proces restrukturiranja “Agrokora” nije koštao ni jednu kunu, dok je tsunami koji je se trebao dogoditi hrvatskom gospodarstvu izbjegnut zbog aktivnosti Vlade, koje je donijela Zakon o izvanrednoj upravi.


Optužbe osnivača Agrokora Ivice Todorića koji ga je prozvao da upravlja Državnim odvjetništvom, Plenković je nazvao smiješnima, ustvrdivši da su Državno odvjetništvo i sudovi neovisni. “Ako to niste vidjeli u mandatu naše vlade, onda ne znam kada ćemo kao društvo progledati”, poručio je.


Potpisani ugovori vrijedni 233 milijuna kuna 


Sjednica Savjeta u Orahovici završena je potpisivanjem 17 ugovora za razvojne projekte u Slavoniji, Baranji i Srijemu, vrijednih skoro 233 milijuna kuna, među kojima su prometni centar Belog Manastira, vrijedan 14,9 milijuna kuna, kuće u romskom naselju u Dardi, vrijedan 40,8 milijuna kuna, biciklističke staze u Valpovu, vrijedan 8,4 milijuna kuna i industrijska batina Belišća, vrijedan 21,4 milijuna kuna.


Premijer je izrazio zadovoljstvo dinamikom provedbe projekta Slavonija, Baranja i Srijem istaknuvši da od ukupno 18,75 milijardi kuna koje Hrvatska ima na raspolaganju iz EU fondova, do sada ugovoreno 11 milijardi kuna te da je već isplaćeno 4 milijarde kuna.


Najavio je kako će se iduća sjednica Savjeta održani u tijekom jeseni u Vukovaru.