Osnivanje novog fonda

PRESLIKAVANJE FRANCUSKOG MODELA Država bi da novac za skupe lijekove doniraju “dobrotvori”

Ljerka Bratonja Martinović

Roditelji s djecom koja boluju od spinalne mišićne atrofije održali su prosvjed na Trgu sv. Marka pred nekoliko dana / Snimio Darko JELINEK

Roditelji s djecom koja boluju od spinalne mišićne atrofije održali su prosvjed na Trgu sv. Marka pred nekoliko dana / Snimio Darko JELINEK

Fond za inovativne lijekove imat će podračune za svaku bolest, za skupinu bolesnika, te za svaku podskupinu lijekova. Udruga Kolibrići nezadovoljna je ponuđenim modelom financiranja



ZAGREB Pri Ministarstvu financija u postupku je osnivanje Fonda inovativnih lijekova, čija je intencija iz različitih izvora prikupiti novac za nove ili postojeće skupe terapije koje nisu na listi HZZO-a i nedostupne su hrvatskim pacijentima. Fond će se dijelom financirati iz dobrotvornih priloga tvrtki i građana, a dijelom iz državnog proračuna.


Francuski model


Prema objašnjenju ministra zdravstva Milana Kujundžića, riječ je o preslikanom francuskom modelu. Novi fond imat će podračune za svaku bolest ili skupinu bolesnika, te za svaku podskupinu lijekova. Tako će novac ciljano, pa čak i za liječenje određenog pacijenta, moći uplaćivati svaka pravna osoba i pojedinci, a preko njega će ići i sredstva koja se danas prikupljaju humanitarnim akcijama.  Posebno će stručno povjerenstvo odlučivati o prioritetima, odnosno o redoslijedu kojim će pacijenti dobivati lijekove.


Država će, kaže Kujundžić, svojim uplatama pratiti tako prikupljene iznose. Kojim će postotkom u liječenju inovativnim lijekovima sudjelovati, ministar zasad ne otkriva, no kaže da će udio države biti »bar toliko koliko uplate dobrovoljni uplatitelji«. Na taj će način, ističe, Vlada pomoći da što više pacijenata u što kraćem roku dobije potrebne lijekove.




Osnivanje Fonda inovativnih lijekova Kujundžić je najavio na okruglom stolu o dostupnosti inovativnih lijekova, gdje su o ovom problemu progovorili i medicinski stručnjaci. Glavna je tema bila Spinraza, lijek za spinalnu mišićnu atrofiju koji bi, prema procjeni ministra, uskoro trebala dobiti sva djeca oboljela od najtežeg tipa 1.


Na zadnjoj sjednici povjerenstva iznesene su nove spoznaje koje govore da je lijek učinkovit kod tipa 1 i za djecu stariju od sedam mjeseci. Odluku će povjerenstvo donijeti idući tjedan. Neću prejudicirati zaključak, to treba reći struka, a ne administracija – poručio je Kujundžić.



Zaokret u zdravstvenom sustavu najavio je jučer ministar financija Zdravko Marić, tvrdeći da će se u nadolazećoj godini Vlada u prvom redu fokusirati na reformu zdravstva. Do kraja godine, po Marićevim riječima, 1,1 milijarda kuna u okviru tehničkog rebalansa usmjerit će se na podmirivanje dospjelih obveza u zdravstvu, prvenstveno bolničkog duga prema dobavljačima lijekova i opreme.  – Duboko smo svjesni da je ta intervencija korak naprijed, ali nikako ne rješava sve probleme zdravstvenog sustava –  istaknuo je ministar prilikom gostovanja na konferenciji »Gospodarski rast u EU-u: Dobrobiti za Hrvatsku«. Zato, pojašnjava ministar financija, treba napraviti određene iskorake i na troškovnoj strani, kako bi zdravstveni sustav napokon bio  »na održivim nogama«. Zdravstvo je, kako je poznato, opterećeno dugom teškim osam milijardi kuna, a u postojećem sustavu svakog se mjeseca generira novi dug od 50-tak milijuna kuna. Nove se potrebe, kao što je pokriće troškova novih lijekova koji dolaze na EU tržište, ne uspijevaju podmiriti. Na pitanje novinara na čemu će se uštedjeti novac, te hoće li se neke stavke smanjivati, Marić odgovara kako se u okviru postojećih sredstava mogu pronaći uštede. Na udaru bi se mogli naći najveći potrošači, bolnice. – Kad uspoređujete pojedine pokazatelje poslovanja na troškovnoj razini, kada idete od bolnice do bolnice, od situacije do situacije, vidite razlike koje nisu male – zaključuje Marić.


Predstavnica udruge Kolibrići Ana Alapić izrazila je nezadovoljstvo roditelja modelom koji se predlaže za punjenje fonda inovativnih lijekova.


 »Mislim da je dužnost i nas i svih drugih tražiti sustavno rješenje. Sve će opet ovisiti o našem angažmanu. Stava sam da bi država prvenstveno morala voditi i puniti taj fond, a građani i tvrtke sudjelovati na dobrovoljnoj bazi.  Mogao nam je onda reći da novac svatko skuplja za svoje dijete humanitarnim akcijama – komentirala je Alapić.  


Oprez u primjeni


Za Kujundžića, očekivati od države da financira skupo liječenje nije realno.


»Bilo bi idealno da Spinrazu daju svima, ali to košta milijardu kuna. To ovaj narod mora platiti, a to bi značilo zatvoriti 10 akutnih bolnica u godinu dana. Pitanje je kako pomoći svima, a ne oštetetiti druge«, upozorava.


Stav je liječnika da treba voditi računa o dokazima učinkovitosti pojedinog lijeka prije nego se traži njegova primjena, ali je jednako važno, kažu, stvoriti okvire u kojima će nove uspješne terapije biti dostupne pacijentima. Ervina Bilić, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb, smatra da je lijek Spinraza jedno od najvećih otkrića u liječenju nasljednih neuromuskulatornih bolesti.


Još se ne zna djelovanje tog lijeka na duge staze, treba biti oprezan i pratiti ga. Ovo je, međutim, i dobra platforma da vidimo što smo kao društvo  spremni učiniti za bolesne članove. Treba mijenjati paradigmu da svi imamo pravo na sve, da bismo imali pravo na malo više toga – upozorila je Bilić.