Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Ispis članka: PRAVDA ZA DJEVOJČICE Tisuće na prosvjedima diljem Hrvatske, upućena četiri zahtjeva - Novi List

NoviList.hr

PRAVDA ZA DJEVOJČICE Tisuće na prosvjedima diljem Hrvatske, upućena četiri zahtjeva

Podrška žrtvama

19. listopad 2019 11:22

Napisao: P. N.

Povod za prosvjed je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana

PRAVDA ZA DJEVOJČICE Tisuće na prosvjedima diljem Hrvatske, upućena četiri zahtjeva

Diljem Hrvatske održavaju se prosvjedi "Pravda za djevojčice"  u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu. 

Povod za prosvjed je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. 

Organizatori prosvjeda iznijeli su sljedeće zahtjeve:

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

z1910k06
Prosvjed "Pravda za djevojčice" u Zagrebu / Foto: D. KOVAČEVIĆ

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

IMG-20191019-WA0021
Prosvjed "Pravda za djevojčice" u Rijeci / Foto: A. PETRAK

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Na prosvjedu u Rijeci, na mostu preko Rječine na Kontu, okupio se veliki broj ljudi.

Riječani očito, bez obzira na kišno vrijeme, nisu htjeli propustiti javno dati podršku ovom vrijednom cilju.