Analiza

POLITIČKA 2017. U BROJKAMA (7) Živi zid: Ja sam budućnost – da li ti se sviđam?

Jasmin Klarić

Nije prevelika misterija ni zbog čega raste potpora Pernaru i Sinčiću, jer u situaciji kad birači mahom misle da stvari u zemlji idu kvragu, a oporba se cijelu godinu gubi u svojim unutarstranačkim ratovima i nesnalaženjima, populizam prolazi



Pada HDZ, pada SDP, pada Most, (pro)pada HNS (?) – pa gdje su se, dovraga, djenuli svi ti glasovi? Odgovor naravno svi koji imalo pratite politiku već znate – raste Živi zid.


Fascinantno je, međutim, da se taj rast dogodio isključivo u posljednja tri mjeseca – još u kolovozu je Živi zid bio ispod svog siječanjskog rezultata, a u rujnu tek na uobičajenih 7.5 posto.


A onda je grafikon poludio.




Nije prevelika misterija ni zbog čega raste potpora Pernaru i Sinčiću, jer u situaciji kad birači mahom misle da stvari u zemlji idu kvragu, a oporba se cijelu godinu gubi u svojim unutarstranačkim ratovima i nesnalaženjima, populizam prolazi. Oni koji su najžešći protiv establišmenta, bez obzira na neartikuliranost eventualno ponuđenih rješenja – štoviše, artikularnost samo odmaže – dobijaju vjetar u jedra. Živi zid je tako zaplovio do 11.7 posto, što je porast potpore za šezdesetak posto u – deveset dana!


Na medijsko hiperventiliranje o usponu Živog zida ovdje ipak treba doliti čašu hladne vode. Jer, dvije najjače stranke kombinirano i dalje imaju skoro četiri i po puta veći rejting od stranke čija su zaštitna lica saborski zastupnici Pernar, Sinčić i Bunjac. Štoviše, ponirući SDP je još uvijek dvostruko jači od njih.



No, “trend je frend”, davno je rekao Zoran Milanović o anketama, a ovdje trend – makar u zadnja tri mjeseca – govori da bi Živi zid tu još golemu razliku mogao nastaviti smanjivati i to velikom brzinom.


A ako povećaju (ili makar zadrže) ovoliku potporu i na nekim narednim izborima, onda su moguće dvije spektakularne stvari. Jedna je da u veliku koaliciju uđu SDP i HDZ, pa tako živozidaše i dalje ostave u opoziciji. Druga je da Živi zid svojim glasovima odlučuje o tome tko će formirati Vladu i da njihovi čelni ljudi doista dođu u poziciju da upravljaju makar nekim ministarstvom.Oduševljavalo vas to ili prestravljivalo – Pernar, Sinčić i ekipa mogli bi zaozbiljno odlučivati o budućnosti ove zemlje.

(napomena: postotci o kojima se govori su prosječni mjesečni rejtinzi u dva redovna ispitivanja javnog mnijenja, Crodemoskopu i Crobarometru)