Problem oko neposluha

PLENKOVIĆ JOŠ KALKULIRA Dio vodstva HDZ-a radi ozbiljan pritisak da se smijeni Stiera

Dražen Ciglenečki

»Neposlušni« zastupnici HDZ-a prošli su bez posljedica / Foto Darko JELINEK

»Neposlušni« zastupnici HDZ-a prošli su bez posljedica / Foto Darko JELINEK

Da, bit će još toga. To je jasno. Ali, mislim da će zastupnici HDZ-a po savjesti u pravilu glasovati kad su u pitanju svjetonazorske teme, rekao nam je jučer jedan od HDZ-ovaca koji nisu bili za Istanbulsku konvenciju



ZAGREB – U studenom 2016. nekolicina zastupnika HDZ-a nije htjela glasovati za skidanje imuniteta svojem kolegi Stevi Culeju, kojeg Državno odvjetništvo optužuje za sudjelovanje u razbijanju dvojezičnih natpisa u Vukovaru. Bila je to dramatična situacija, premijer Andrej Plenković dojurio je u Sabor kako bi uveo red u Klub zastupnika HDZ-a, a kasnije su oni neposlušni pozvani u Banske dvore kako bi im predsjednik Vlade objasnio da nikad više ne smiju prekršiti stranačku stegu.


Prošlog petka, nakon što je čak 17 zastupnika HDZ-a odbilo podržati Istanbulsku konvenciju, puno više nego što ih je htjelo zaštititi Culeja, nije bilo »ribanja« u Plenkovićevom uredu. Nitko tu sedamnaestoricu nije zvao da bi ih izgrdio i zaprijetio im posljedicama zbog nepoštovanja odluke Predsjedništva HDZ-a.


Plenkovićev problem


Plenković kao da se pomirio s tim da ne može u svakoj prilici računati na glasove svih zastupnika. HDZ-ovci u Saboru jednostavno su se izborili za pravo da glasuju u skladu sa savješću, premda niti jedan dokument stranke to ne dopušta. I sada više nema natrag.




Ako već ne slučaj Culej, onda svakako ovo glasovanje o Istanbulskoj konvenciji poslužit će kao presedan i ubuduće će se na njega utemeljeno moći pozvati zastupnici HDZ-a koji se neće slagati s nekim prijedlogom koji će doći iz Vlade. Jer, zašto bi Davor Stier, Miro Kovač ili Marija Jelkovac, unatoč Plenkovićevom inzistiranju da postupe drukčije, mogli glasovati protiv Istanbulske konvencije i ne snositi političke konzekvence, a drugi zastupnici ne bi imali pravo uskratiti podršku aktu koji neće imati niti približno ovakav odjek u društvu.


– Da, bit će još toga. To je jasno. Ali, mislim da će zastupnici HDZ-a po savjesti u pravilu glasovati kad su u pitanju svjetonazorske teme, rekao nam je jučer jedan od HDZ-ovaca koji nisu bili za Istanbulsku konvenciju.


Plenkovićev je, međutim, problem što malo toga nema baš nikakve veze sa svjetonazorom. Zato se premijer treba pripremiti da će možda i češće morati trpjeti određeni neposluh u Klubu zastupnika HDZ-a. To je sigurno najvažnija politička posljedica onoga što se u petak dogodilo u Saboru. HDZ se promijenio tijekom procesa ratifikacije Istanbulske konvencije, iako su na snazi i dalje stari stranački dokumenti. Na novom se statutu radi i on bi trebao biti usvojen na Saboru HDZ-a krajem svibnja.


Možda u njega neće biti ugrađen institut glasovanja po savjesti. No činjenica je da skupinu koja izrađuje statut vodi Karlo Ressler i da joj član i Davor Stier, a obojica su se zalagala da se zastupnicima HDZ-a, »što je civilizacijska i europska razina«, omogući da o Istanbulskoj konvenciji u Saboru slobodno glasuju. S tim da je Stierova pozicija još neizvjesna. Plenković nije odlučio hoće li ga smijeniti s dužnosti političkog tajnika HDZ-a i maknuti iz radne skupine za statut, jer se vehementno izjašnjavao protiv Istanbulske konvencije.


Ipak komuniciraju


Stier se Plenkoviću zamjerio i izjavom o klerikalcima u politici koji traže potporu s oltara, a ne zastupaju kršćanske vrijednosti, i aluzijama o ucjenjivanju pojedinaca u Crkvi. Plenković i Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, javno su tražili od Stiera da se očituje na koga je konkretno mislio, ali on je to izbjegao učiniti. Dio vodstva HDZ-a smatra da Stier ne može proći kao da ništa nije bilo i rade pritisak da ga se smijeni, ali Plenković još kalkulira, nakon što Stier nije pokazao želju da samoinicijativno podnese ostavku. Logika onih koji bi se riješili Stiera je jasna, ako se u njegovom slučaju prijeđe preko svega, s kojim će se argumentima u budućnosti od nekih drugih u HDZ-u zahtijevati da budu stegovni.


– Ako čak ni politički tajnik ne mora provoditi politiku HDZ-a, tko to onda uopće mora, zapitao se neki dan jedan HDZ-ov dužnosnik.


Inače, neslužbeno doznajemo, Plenković i Stier nisu prekinuli svaku komunikaciju, ali »ne razgovaraju više o bitnim političkim stvarima«.